Михајловић: Циљ довољно енергије и енергената за Србију

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да су циљеви министарства на чијем је челу енергетска безбедност и напредак сектора који, како је казала, значи и напредак привреде и бољи живот за Србију.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

“Наш циљ је да Србија има довољно енергије и енергената доброг квалитета, али и да буде регионално енергетско чвориште и незаобилазна рута у преносу енергије и енергената. За то су нам потребни и Трансбалкански коридор, гасоводи Балкански ток, али и Ниш-Димитровград, улагања у нафтоводе и продуктоводе“, рекла је Михајловић у интервјуу за „Курир“.

Навела је да се уводе електронске процедуре, јер се, како је додала- данас губи од пет месеци до две године за потврде, права и лиценце у ресору и за за сваки документ треба још најмање 20 других.

То, како је указала, захтева време, али и прави простор за корупцију те ће се и мењати.

Одговарајући на питања о проблемима са директорима у државним предузећима у гасном сектору, Михајловић је навела да “имена нису важна, важно је да та предузећа послују прегледно, праве профит и да не касне с пројектима које реализују“.

Поновила је да “Србијагас“ касни са својим обавезама у изградњи деонице Турског тока, где нису јасни ни поступци ни процедуре, као и у гасификацији Србије.

„То нема везе нити с личним односима, партијским, или чак с односима с Русијом, како су то хтели лажно да прикажу. Неки директори су изгледа умислили да су некакви цареви и богови, а не људи који треба да спроводе политику Владе и да раде за грађане ове земље. Србији нису потребни директори купљени платама и апанажама“, рекла је Михајловић.

Она је навела да „Србијагас“ има 14 повезаних предузећа, од којих у четири има власништво од 100 одсто.

“А директор „Србијагаса“ Бајатовић, ваљда Супермен, у готово сваком од тих 14 предузећа сам је себе поставио или за директора, или за председника Надзорног одбора. И не само себе, већ и своју групицу која „држи“ „Србијагас“, каже министарка.

Осим директора „Транспортгаса“ Стевана Дукића, то је случај и са заменицом генералног директора „Србијагаса" Блаженком Мандић, извршним директорима Јовицом Будимиром и Миланом Ђукићем...

Указала је да они примају директорске плате у „Србијагасу“, а у исто време и апанаже у износу од 5.000 до више од 20.000 евра месечно, што је од 10 до 40 пута више од просечне плате у Србији и покушавају да своје послове сакрију од Министарства, као да је реч о њиховим приватним, а не о државним предузећима.

Додала је да ће предложити кадровске промене, а на Влади је да донесе одлуку о избору директора.

„Да ли ће неком директору да се свиди мој предлог мене заиста не занима, ја не одговарам директорима предузећа, већ грађанима Србије и председнику”, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, Министарство је поднело и кривичне пријаве против челних људи „Србијагаса", „Транспортгаса“, „Дистрибуцијагаса“, „Гас“ д. о. о. Бечеј, јер нису изабрали своје органе управљања у складу са Законом о јавним предузећима, што, самим тим, поставља питање и законитости докумената које су потписивали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести