Михајловић: Нећемо гасити електране

НИШ: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић демантовала је данас спекулације о гашењу термоелектрана и губитку радних места у Електропривреди Србије (ЕПС), саопштено је из њеног кабинета.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Михајловић је изјавила да нико не ради на затварању електрана, нити да ће било ко остати без посла.

Подсећа да се тако говорило и кад је рађена подела делатности у ЕПС-у, али да ни тада нико није остао без посла.

"Али једнако морамо да размислимо да ли ћемо градити неке нове капацитете или нећемо", поручила је.

Министарка је рекла да зелена Србија не значи гашење термоелектрана нити губитак посла радника ЕПС-а, већ да то значи да заједнички радимо на подизању квалитета животне средине.

Додала је да треба да радимо и на томе да у глобалном процесу енергетске транзиције осигурамо да имамо довољно енергије, те да обезбедимо да наше термоелектране раде уз изградњу постројења за одсумпоравање и све друго што је потребно за заштиту животне средине.

Михајловићева је одговарајући на питања новинара у Нишу о данашњем протесту који је организовао синдикат Колубаре рекла да је важно да свако има право да искаже своје мишљење, а да је задатак Министарства да јасно предочи све информације и радницима ЕПС-а и грађанима.

“Данашњи протест није због бриге о рударима, већ је реч о манипулацији оних који су направили одређене договоре и који желе пошто-пото да нешто изграде не договарајући се са свима, а то неће донети добро ни ЕПС-у ни држави", навела је Михајловићева.

Додала је да је Министарство отворено за разговоре, да је већ представнике синдиката позвала на састанак, те да ће се све радити заједно, али да гашења електрана неће бити.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести