Михајловић: Немачка важан политички и економски партнер

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Немачке, новопостављеним директором Немачке развојне банке КфW у Србији Ридигер Хартманом и директорком Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Данијелом Функе о резултатима досадашње развојне сарадње и перспективама за њено даље унапређење.
Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић са представницима Немачке
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић са представницима Немачке

Михајловић је након састанка рекла да без сталне подршке ГИЗ-а и КфW банке не бисмо успели да постигнемо све што смо урадили у овој посебно изазовној години.

"Много тога смо урадили у претходном периоду заједно, од пројеката заштите животне средине, уређења отпадних вода и канализационих система у локалним самоуправама, до инклузије Рома и Ромкиња", рекла је она.

Михајловић је захвалила немачкој влади на таквој подршци и додала да је она важан политички и економски партнер Србије.

"Србија је окренута развоју и подршка коју имамо од Немачке, која је од 2000. године кроз разне програме развојне помоћи уложила 2,1 милијарду евра у нашу земљу, за нас је изузетно значајна", истакла је Михајловић.

Потпредседница Владе подсетила је и да је Србија у спољнотрговинској размени окренута ка Европској унији, те да је од 63 одсто те размене највећи део управо са Немачком.

"То је важно за нашу будућност и наш пут ка ЕУ и стандарде које желимо да уведемо. Хвала на подршци и свему што заједно радимо и договарамо у овој тешкој години за све", додала је Михајловић.

Састанку је присуствовао и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб који је подсетио да успешна развојна сарадња Србије и немачке траје већ двадесет година.

"Кључне области на којима радимо су заштита животне средина, одрживи развој и запошљавање, као и добра управа. Имамо квалитетну сарадњу с Владом Србије и Министарством као кључним партнером, имајући у виду посвећеност унапређењу положаја ромске заједнице кроз пројекте које заједнички имплементирамо. Хвала вам на сјајној сарадњи, верујем да ћемо тако наставити и са новом владом и радујемо се томе", рекао је Шиб.

Директор КфW Ридигер Хартман такође је нагласио дугорочну и добру сарадњу са владом Србије и додао да је важна област у коју Немачка развојна банка улаже водоснабдевање и управљање отпадним водама, и да су постигнути резултати добри.

"Промовисали смо и унапредили инфраструктуру у 30 општина. Овакви пројекти доприносе унапређењу живота грађана, а истовремено су и подршка у приступању ЕУ јер се наши програми фокусирају на Поглавље 27. Инвестиције ће расти наредних година и драго нам је да ови пројекти имају велики бенефит како за локалну заједницу, а тако и националну економију", рекао је Хартман.

Директорка немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) указала је на добру сарадњу у погледу инклузије ромске популације која је најпогођенима у овој ситуацији изазваној пандемијом.

Кроз пројекат који ГиЗ спроводи током пандемије, пружили су помоћ бројним ромским породицама у хигијенским и пакетима са храном и опремом.

"Важно је да наставимо са реализацијом пројеката који ће донети и нове прилике за обуке, образовање и даљи развој, како не бисмо имали изгубљене генерације, посебно када је реч о ромској деци у образовању", рекла је Функе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести