Михајловић обишла градилиште Источног крака Коридора 10

БЕЛА ПАЛАНКА: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је градилиште “Источног крака Коридора 10” на деоници Банцарево - Црвена Река, чиме је започео вишедневни боравак целог Министарства на југоистоку Србије.
Koridor 10/Zoran Zestic
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Михајловић се након обиласка градилишта, у кампу Коридора Србије у Белој Паланци, где ће наредних пет дана бити смештен њен кабинет, састала са извођачима радова и осталим учесницима на пројектима на источном краку Коридора 10.
Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, односно са ЕУ, а уједно представља и накраће и најбрже руте ка Турској и Бугарској и даље ка Блиском Истоку.

Дужина целог Источног крака Просек до границе са Бугарском износи 86, 5 километара, а до сада је завршено и пуштено у саобраћај 64,7 километара.

Део пута који је завршен, али није пуштен за саобраћај, је у дужини од 9,4 километара и односи се на деоницу Просек - Банцарево, док је за сада остало незавршено 12,4 километара, деонице Банцарево - Црвена Река.

На градилишту се тренутно налази 240 машина, 2 асфалтна постројења и неколико градилишних лабораторија, а 330 инжењера и радника тренутно раде на тој деоници.

Источни крак Коридора 10 од изузетног је значаја за безбедност возача и путника, јер када буде пуштена у саобраћај путници неће морати да возе магистралом кроз Сићевачку клисуру. 

У току дана, Михајловић ће се срести и са начелницом Пиротског округа и челницима локалних самоуправа из округа, с представницима Слободне зоне Пирот, руководством ЈП "Путеви Србије", као и с директорима железничких предузећа - "Србија воз", "Србија карго" и "Инфраструктура железнице Србије", "Железнице Србије а.д." и Дирекције за железнице.

Током посете источној Србији, у наредних пет дана предвиђени су и састанци и заједнички обиласци деоница источног крака Коридора 10 са регионалном директорком Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравком Негре, шефом Канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом и министром транспорта, информационих технологија и комуникација Бугарске Росеном Жељазковим.

Медији ће имати прилику да у петак први обиђу изграђену трасу аутопута дугу 22 километра од Просека до Црвене Реке.

Михајловићева ће обићи и радове на изградњи станова за снаге безбедности у Врању и проверити функционисање саобраћаја у летњој сезони на деоницама Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, које су у мају пуштене у саобраћај.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести