Михајловић: Врста енергента главни критеријум за субвенције

БЕОГРАД: Градови и општине су ове недеље почели да расписују конкурсе за субвенције грађанима за замену столарије, котлова за грејање и изолацију, до јутрос је то урадило њих 11, а до петка би требало још осам, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic
Фото: Tanjug/S. Radovanović/Arhiva

Она је додала да је обавеза и осталих локалних самоуправа да до краја августа распишу конкурсе.

Министарка је за РТС рекла да ће се са оваквим јавним позивима наставити у новембру а онда и наредних година, да пара има те да очекује да се у наредне две-три године на њих јави бар милион домаћинстава и замени столарију.

Према њеним речима, основни критеријум за добијање субвенција за замењу столарије и изолацију кућа, јесте то како се домаћинство греје, дакле користи ли енергенте који загађују животну средину и има ли термичку изолацију.

"Предност имају они који немају изолацију, који се греју на мазут, лож уље, угаљ, а такође и они који за то користе електричну енергију", појаснила је министарка.

Напоменула је да се за субвенције могу јавити и она домаћинства чије су куће ушле у процес легализације о чему би требало да приложе решење.

Грађани који по завршетку конкурса и потписивању уговора не буду задовољни моћи ће да се жале.

"Ми ћемо као Министарство будно мотрити на реализацију овог пројекта, јер нам је веома стало да овај први конкурс, који је заправо пилот-конкурс буде добро урађен и да на основу њена видимо шта можемо да поправимо за будуће конкурсе", додала је она.

Следећи је најавила за крај новембра а за 3. септембар расписавање конкурса за субвенције за постављање соларних панела.

" Министарство це расписати конкурс ка јединицама локалних самоуправа и градовима за субвенцију за постављање соларних панела у истом износу – 50 осто грађани, 50 одсто држава и локална самоуправа", додала је Михајловић.

Објасника је и да ће процедура за постављање панела бити поједностављена и навела да ће грађанима који то желе да ураде бити довољно да оду у ЕПС снабдевање и искажу потребу за постављање соларних панела.

Њу могу и ручно да напишу а ово предузеће ће бити дужно да у року од пет дана изађе на терен, повеже шта је потребно и да се потпише типски уговор.

Струја и гас неће поскупети

Зорана Михаловић изјавила је јутрос да гас неће поскупети до краја године, а да се о поскупљењу струје сада и не размишља, нити има захтева за то.

"Цене нафте на светском тржишту дивљају, али гас код нас неће поскупети до краја године, јер имамо дугорочни уговор са Гаспромомом", навела је министарка за РТС.

Када је реч о ценама нафтних деривата, рекла је да држава са своје стране, дакле кроз државне дажбине неће подизати њихове цене, али да држава не можемо да утиче на цену нафте у свету, која је у последња два месеца повећана са 50 на 70 долара по барелу.

Говорећи о цени струје, навела је да за сада нема захтева за њено поскупљење нити се о томе размишља.

"Много је важније да наредних пар година смањимо потрошњу електричне и топлотне енергије и да помогнемо грађанима да кроз зелену енергију имају мање рачуне", навела је Зорана Михајловић.

Истакла је и да ће градња гасовода Ниш - Софија почети до краја године, а да се очекује да овај гасовод буде готов 2023. године.

Један корак до соларних панела

Јавне позиве за замену столарије, до данас, је расписало 11 општина и градова, а до краја месеца то ће учинити и преосталих 56 локалних самоуправа које учествују у пројекту повећања енергетске ефикасности, изјавила је Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Како је саопштено из Министарства још осам општина и градова сутра би требало да распишу позив ка грађанима.

Министарка Михајловић је истакла да неће бити повлашћених, јер су критеријуми јасно дефинисани правилницима које су усвојиле све локалне самоуправе.

"Основни критеријум је енергент који се користи за грејање, а сви који користе лож-уље, мазут, угаљ, као и они који користе електричну енергију за грејање, биће у предности, док када је реч о изолацији, критеријум је да ли постоји термо изолација или не", кажала је Михајловић за РТС.

Михајловић наводи да када се заврше конкурси, уколико грађани не буду задоволни, моћи ће да се жале општинским комисијама, али да ће и Министарство испитати поједине случајеве, како би се видело да ли за наредне јавне позиве може додатно да се поједностави процедура.

Министарка је поновила да ће крајем новембра или почетком децембра Министарство расписати још један јавни позив за замену столарије и да се очекује да бар милион домаћинстава учествује у наредним годинама у овом пројекту.

Најавила је и јавни позив за субвенције за соларне панеле.

"Очекујем да трећег септембра распишемо јавни позив за субвенције за уградњу соларних панела. Држава ће обезбедити 50 одсто средстава, а другу половину плаћају грађани", рекла је министарка.

Истакла је да је до сада било потребно шест месеци за добијање свих дозвола, те да сада више нема административних процедура."До соларних панела долази се једним кораком, тако што се грађани обрате снабдевачу, у највећем проценту је то ЕПС Снабдевање, потпишу уговор са њима о производњи електричне енергије и након пет дана буду повезани на мрежу“, појаснила је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести