Михајловић: Закон о превозу путника решиће питање сиве економије

БЕОГРАД: Измене закона о превозу путника у друмском саобраћају, које би требало да буду усвојене на влади наредне седмице, решиће питање сиве економије у такси делатности, као и питање дивљих таксиста, рекла је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Због сиве економије у такси делатности годишње губимо 25 до 35 милиона евра, рекла је Михајловић новинарима.Михајловић је нагласила да ће сви моћи да се баве такси делатношћу, као и да ће моћи да се користе сви он лајн сервиси као што су Кар го и Убер.Додаје да нико нема ништа против дигитализације и апликација, али да сви морају да се региструју и послују у складу са законом.

"Сви који желе могу да се баве такси делатношћу, али морају да се регуструју у складу са законом", нагласила је Михајловић.Она је појаснила да такси удружења, иако су у надлежности локалних самоуправа, посматра као део комплетне транзитне политике.

"Само у Београду има 6.700 регистрованих таксиста. Заједно са њима, али и Министарством финансија, Пореском управом и инспекцијом министарства које водим, контролисаћемо примену новог закона, с обзиром на то да због дивљих таксиста у сивој економији губимо од 25 до 35 милиона евра годишње", рекла је она. 

Каже да Пореска управа заједно са другим министарствима контролише да ли таксисти измирују порез, да ли се нелегалним таксистима одузимају возила и друго."Укључили смо удружења таксиста да са нама буду у координацином телу и када се усвоје измене заједно ћемо контролисати примену закона", рекла је министарка.

Председник Савеза удружења таксиста Србије Александар Бјелић је рекао да ће заједно са ресорним министарством наставити да раде на побољшању положаја таксиста у Србији."Један од наредних корака је борба против дивљих таксиста и сиве економије", рекао је Бјелић. Истиче да дивљи таксисти учествују у такси делатности између 30 и 50 одсто, као и да има таксиста и са 200 пријава, али које не буду реализоване због застарелости.

Како каже, сада ће то бити промењено пошто ће се рачунати као привредни преступ и неће моћи да застари, а и казне ће бити веће."Због дивљих таксиста остављамо јако лош утисак на стране туристе", додао је Бјелић.

На питање да ли таксисти подржавају он лајн апликације, Бјелић је рекао да онај ко користи апликацију то мора да ради у складу са законом односно да буде регистрован возач, таксиста предузетник и мора да вози по ценама које је држава прописала.

"То важи и за регуларне таксисте, мислим да ћемо врло брзо сви да се доведемо у ред", казао је он.

Михајловић:На аеродрому очекујемо 5,8 мил. путника у 2018.

На аеродрому Никола Тесла у Београду таксисти су данас добили нови паркинг са 67 места између Робно-царинског магацина и Јат технике на путу према Сурчину, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила да ће аеродром ове године имати рекордних 5,8 милиона путника.

Михајловић је обишла радове на аеродрому и модерно уређено такси стајалиште у оквиру аеродрома, с обзиром да има наткрљени део за седење на отвореном, просторију за одмор и тоалете.

Вредност инвестиције аеродрома Никола Тесла је 57 милиона динара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести