МИНИСТАРКА РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ Да ли ће ЕПС обрадовати привреду

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је јуче да ће Електропривреда Србије остати државна компанија и да су финансијски резултати њеног пословања историјски, пошто се очекује да ће добит предузећа премашити 100 милијарди динара.
а
Фото: Dnevnik.rs

„Неки ће рећи да је то због тога што је дошло до корекције цена, а ти исти неће рећи да ЕПС већ две године даје попусте за рационалну потрошњу електричне енергије, који иду и до 40 одсто и да милион и по домаћинстава у Србији добија те попусте, што, такође, утиче на приход Ектропривреде”, рекла је она .

Говорећи о цени струје и изјавама да се поскупљење одлаже због избора, рекла је да је и прошле године и пре избора, одмах након посете Међународног монетарног фонда, речено да поскупљење струје није планирано.

Електропривреда Србије ће остати државна компанија

„Сада смо сведоци да су цене на тржишту донекле у паду и да ће се то рефлектовати, а у овом случају мислим на привреду где ће, уколико цене остану на овом нивоу, морати да дође и до корекција надоле, значи до смањивања цена”, рекла је министарка. Одговарајући на питање да ли је тема литијума и даље актуелна, навела је да је Србија изузетно богата стратешким минералним сировинама, којих не би требало да се одрекнемо.

„Зашто би се одрицали? То је наше природно богатство, а оне су сада више него икада раније у фокусу управо због зелене транзиције и зато што су за зелену транзицију неопходна електрична возила”, рекла је министарка. Додала је да се очекују да ће 2030. године 60 одсто возила бити електрична возила, а 2050. године сва возила ће бити таква.

„Да бисте добили те производе, морате да имате те сировине, значи никл, кобалт, литијум, а ми све те сировине имамо”, нагласила је Ђедовић Хандановић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести