Митровић:Министарство привреде 2023. улазе 790 милиона динара у инфраструктуру

БЕОГРАД: Министарство привреде ће ове године уложити око 790 милиона динара у инвестиције у инфраструктурне објекте за унапређење привредног амбијента, изјавио је данас за Тан‌југ државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић и навео да ће одлуком министра привреде Радета Басте средства бити употребљена за реализацију 21 инфраструктурног пројекта који ће утицати на њихов развој.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

 "Циљ нам је да унапредимо развојне потенцијале локалних самоуправа кроз стварање повољних услова за привлачење инвестиција, унапређење привредног амбијента и отварање нових радних места. Опредељеним средствима финансираће се инфраструктурни пројекти на опремању зона пословања и туристичких капацитета у локалним самоуправама", рекао је Митровић.

Додао је да Министарство привреде финансира целокупну вредност радова на пројектима када је реч о локалним самоуправама треће и четврте групе развијености и да се тако доприноси равномерном регионалном развоју.

За разлику од њих, локалне самоуправе из прве и друге групе ће имати обавезу сопственог учешћа у реализацији пројекта.

Када је реч о конкретним пројектима, у Новом Пазару, Осечини, Крушевцу, Владимирцима и Прокупљу је предвиђено инфраструктурно опремање зона пословања кроз изградњу и реконструкцију саобраћајница са пратећом инфраструктуром, док ће се у Јагодини изградити главни коректор за индустријски комплекс.

У Голупцу, Великом Градишту, Тутину, Бајиној Башти, Љубовији, Косјерићу, Жагубици, Алексинцу, Лајковцу, Сурдулици, Кучеву и Лазаревцу реализоваће се инфраструктурни пројекти у фунцкцији развоја туристичких потенцијала и доступности туристичким локалитетима који постоје на територијама наведених локалних самоуправа.

Реализацијом пројеката у Медвеђи, односно Сијаринској бањи, Сокобањи и Петровцу на Млави поспешиће се развој бањског туризма.

Тако ће се у Сијаринској бањи у Медвеђи, реконструисати и доградити објекат Римског купатила, у Сокобањи ће у оквиру централног градског парка бити реконструисан дечји парк, а у Петровцу на Млави изградиће се саобраћајнице које ће обезбедити доступност Бањи Ждрело.

Дејан Митровић истиче да се почетак реализације инфраструктурних радова очекује у јулу, након што се спроведу неопходне законске процедуре, те да ће инжењерски тим, као и руководство Министарства привреде будно пратити реализацију свих радова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести