На добош лане отишло 500 кућа, станова, возила

Током прошле године страни­це портала „Добош”, на којем је лане било постављено равно 500 огласа о јавној продаји непокретних и покретних ства­ри, посетило је близу шест милиона посетилаца.
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

Продаје су на порталу оглашавале банке као повериоци због неплаћања рата кредита које су клијенти узимали за куповину станова, кућа и пословних објеката, али и покретних ствари, аутомобила, пољопривредних машина, па и намештаја, беле технике, видео и ТВ уређаја… Највише огласа о продаји некрентина – око стотину – било је у граду Београду, затим Новом Саду – двадесетак, а следе Суботица, Зрењанин, Сомбор…

Некретнине се најчешће продају према Закону о извршењу и обезбеђењу, па се вредност некретнине утврђује у висини тржишне цене на дан процене, али се цена коштања на првој јавној продаји (аукцији) може  умањити трећину и коштати 70 одсто процењене вредности, а на другој продаји бити упола јефтинија од процењене вредности.

Овог месеца на јавној продаји ће, између осталих, бити етно-ресторан у Крчедину, на подручју општине Инђија, од близу 400 квадрата за 6,6 милиона динара, премда је процењена вредност објекта око десет милиона. У Баноштору, у општини Беочин, банка ће продавати земљиште, више парцела мањих површина. Процењена вредност се креће око пола милиона динара, а за прву продају почетна цена ће бити 70 одсто нижа од процењене.

Непосредном погодбом продаје се и двособан стан у Бачкој Паланци од 42 квадрата у пословно-стамбеној згради. У огласу није наведена почетна цена већ се потенцијални купци упућују на повериоца.

За разлику од те некретнине, за двособан стан од 60 квадрата у Равном Селу, у општини Врбас, цена се зна. Поверилац тражи 5.100 евра. За десет квадрата мањи стан у Новим Бановцима, у општини Стара Пазова, банка тражи близу 16.000 евра. Та некретнина се продаје други пут. Трособан стан у Врбасу од 76 квадрата продаје се на првој јавној продаји за 29.000 евра. Знатно мање пара банка тражи за стан у Суботици, додуше мањи,18.100 евра за 55 ква­драта.


Некретнине на Копаонику, Златибору...

На јавној продаји су и некретнине у познатим туристичким центрима. У КО Чајетина на Златибору продаје се више двособних апартмана различите величине, од 2,3 милиона динара па навише. За апартмански комплекс на Копаониику, изграђен 80 одсто, тражи се милион и по евра.

За хотел АТР у Аранђеловцу, с 23 собе и пет апартмана, није наведена цена, осим што је споменуто да некрентина није сасвим завршена. У центру Врњачке Бање власник се тражи за пословни простор на почетку шеталишта, у згради на последњем спрату без лифта, величине 200 квадрата, за 110.000 евра.


У том граду има и више кућа на продаји, али нису за сваку истакнуте цене, већ о томе информације даје поверилац. Рецимо, за кућу од 140 ква­драта тражи се 28.600 евра, док за кућу површине 55 квадрата изграђену на плацу од близу 580 квадрата треба питати повериоца. Кућа има и по селима, и то по баш по прихватљивим ценама, па ако се потреба за кровом над главом поклопе с местом стнановања, за свега 5.368 евра може се купити кућа у Дебељачи, у општини Ковачица. Објекат је површине 71 квадрат, а плац се простире на око 380 ква­дратних метара.

У Срему, рецимо, породична кућа у Вишњићеву, код Шида, продаје се по 9.000 евра. Баш у Шиду се продаје и кућа, и то други пут, за око 9.400 евра. О некретнини нема других података.

Већ дуго је оглашена продаја луксузног дуплекс стана директном погодбом у центру Новог Сада, у Улици Војвођанских бригада за 284.000 евра. Ста­нова има и у Ораховој и у Криловој улици у Новом Саду, који су дуго оглашени на порталу.

Дуго чека новог купца и угоститељско-туристички објекат „Салаш 84” у КО Каћ, за чије објекте различите стуктуре, величине и намене банка тражи 165.000 евра. И у тржном

центру „Париски магазин” у најужем центру Новог Сада продаје се 144 квадратна метра пословног простора за 151.200 евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести