Наше шницле неће поскупети због свињске куге у Кини 

Епидемија афричке свињске куге десетковала је свињски фонд у Кини и направила несташице свињетине на кинеском тржишту па су Кинези, као највећи светски произвођача свињског меса, сада приморани на увоз.
e
Фото: pixabay.com

Због помора свиња извоз свињског меса из ЕУ у Кину скочио је 25,9 процената у прва три месеца 2019. године у односу на исти период лане.

Истовремено, просечна цена свињског меса у Европској унији порасла је 21,9 одсто у односу на прошлу годину, при чему је нагли скок забележен од почетка марта.

Домаћи прерађивачи кажу да збивања на инотржишту не треба да брину нашу кланичну индустрију ни потрошаче.

Кажу да свиња имамамо довољно, а с друге стране, скрећу пажњу на то да нама одраније није ни дозвољен извоз свињетине јер се ту и тамо у неким деловима земље још увек јавља заразна болест животиња свињска куга.

– Српске потрошаче, бар за сада, не погађа поскупљење свињетине на инотржишту, ни повећан извоз меса из ЕУ ка кинеским потрошачима – казао је Зоран Матијевић из Индустрије меса „Матијевић”. – Свињско месо које је уочи 1. маја и Ускрса било поскупело, сада се у месарама поново продаје по ценама од пре празника. Килограм домаћег свињског бута кошта 429 динара, а оног из увоза око 450. За сада имамо свиња па домаћи потрошачи не треба да брину да ће свињетину и прерађевине плаћати скупље.

Додуше, да би се подмириле потребе нашег становништва, потребно је четири милиона свиња, док наши сточари отхране око три милиона па се тај мањак надокнађује увозом свињетине.

Колико ће увезена свињетина, већ сада скупља, утицати на то да и домаћи прерађивачи подигну цену, они кажу да ће то зависити од понуде и тражње.

– Ми сада имамо и превише свиња, а у наредном периоду видећемо у којој мери ће значајан увоз свињетине ка кинеским купцима, имати утицаја на српско тржиште – каже Матијевић.

У Француској већа цена живе ваге 

Афричка свињска куга у Франсукој створила је пометњу међу прерађивачима свињетине. Тамошњи месни прерађивачи упозоравају на могућа банкротства у том сектору. Цене живих свиња у Француској су од почетка марта порасле 24 одсто, а неких састојака који се користе у производњи деликатеса као што су кобасице, кувана шунка и пршута, скочиле су чак 30 процената, стварајући проблем произвођачима да тај пораст цена пренесу на клијенте, кажу из асоцијације месне индустрије ФИЦТ.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести