НБС задржала референтну камату на 4,0 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије задржао је данас референтну каматну стопу на нивоу од 4,0 одсто.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду факторе и пројекцију инфлације, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, саопштила је НБС. 

Инфлација се од почетка године креће у границама циља, истичу из НБС, указујући да је њено кретање у посматраном периоду, као и у другим земљама, било под утицајем опоравка светске цене нафте од друге половине 2016, али и поскупљења поврћа и огрева, која су, због лошег времена почетком године, била виша од сезонски уобичајених.

"Управо захваљујући паду цена поменутих производа, у складу с нашим очекивањима, међугодишња инфлација је у мају смањена на 3,5 одсто", наводе из централне банке. 

Да су инфлаторни притисци и даље ниски, потврђује и ниска и релативно стабилна базна инфлација, која се од почетка године креће око 2,0 посто међугодишње, као и инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде која се налазе унутар граница циља, како за једну тако и за две године унапред.

Извршни одбор очекује да ће инфлација у наредном периоду наставити да се креће у границама циља од 3,0 одсто плус/минусњ 1,5 процентних поена. 

Очекује се да ће на остварење циљане инфлације деловати постепени опоравак домаће тражње и инфлације у међународном окружењу, и висока база код цена нафтних деривата. 

У саопштењу се додаје да кретања на робном и финансијском тржишту у међународном окружењу и даље карактерише неизвесност. 

"Неизвесно је кретање светских цена примарних производа, а посебно нафте, на коју утичу и појачане геополитичке тензије. На међународном финансијском тржишту неизвесност у највећој мери и даље проистиче из дивергентности монетарних политика водећих централних банака, ФЕД-а и Европске централне банке, што може да утиче на токове капитала према земљама у успону". 

Истовремено, Извршни одбор истиче да је, захваљујући знатном смањењу унутрашње и спољне неравнотеже и повољним макроекономским изгледима за наредни период, Србија данас отпорнија на потенцијално негативне утицаје из међународног окружења.

Наредна седница Извршног одбора НБС на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 10. августа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести