Негре: Заокрет ка одрживој економији важан

БЕОГРАД: Шефица регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Дубравка Негре изјавила је данас да је та финансијска институција 2019. године донела нову енергетску политику и направила заокрет ка одрживој економији са жељом да до 2025. године 50 одсто финансирања опредељују за борбу против климатских промена.
Negre Dubravka/Tanjug
Фото: Tanjug

Негре је на онлајн конференцији "Зелена економија региона" у организацији Адриа медиа групе рекла да рекла да сада ЕИБ 30 одсто финансирања намењује борби против климатских промена и да жели да то повећа на 50 одсто од 2025. године.

"Обавезали смо се да у наредних десет година подржимо улагање од милијарду евра у декарбонизацију привреда широм света и уједно обуставимо финансирање пројеката у којима је присутно коришћење фосилних горива и гаса закључно са 2021. годином. Та политика је доста радикална, али сматрамо да је неопходна, не би ли мотивисали и друге финансијере како јавне тако и приватне да одлучно крену са борбом", рекла је Негре.

Истакла је да је фокус на повећању удела енергетске ефикасности, смањењу штетних гасова и обнови постојеће енергетске инфраструктуре.

"Желимо да допринесемо чистијој планети и да помогнемо земљама у овом региону да ускладе праксе са земљама ЕУ", рекла је Негре и додала да су инвестиционе потребе велике.

Навела је да простора за улагање има, али да то зависи од развојних стратегија сваке од земаља.

Она је навела да се ЕИБ обавезала да мобилише најмање 100 милијарди евра до 2027. године као подршку земљама да се прикључе еколошкој транзицији.

"Таква платформа неоходна је и за земље Западног Балкана јер је важно да земље овог региона не заостају са еколошким развојем и да интегришу економије у европско тржиште", рекла је Негре.

Она је навела да је енергетски микс у земљама овог региона различит, односно да се разликује од земље до земље.

Негре је додала да што се тиче обновљивих извора енергије, ЕИБ је активно подржала стратегију за развој хидроелектрана на Балкану.

Говорећи о пројектима које финансира ЕИБ, или их планира, она је навела пројекте гасне интерконекције, затим замене застарелих електричних бројила...

Разматрамо пројекте који се односе на обновљиве изворе енергије Албанији, Црној Гори, Северној Македонији, такође и БиХ, и у том погледу има потенцијала, истакла је.

Негре је додала да је Србија у тој области доста напредовала, нарочито када је у питању изградња ветропаркова.

Конференција "Зелена економија региона" у организацији Адриа медиа групе одржава се под покровитељством Министарства рударства и енергетике, у сарадњи са Европском инвестиционом банком и другим партнерима.

На конференцији уцествују представници надлежних министарстава, институција и компанија из Србије и региона.

На почетку конференције речено је да све земље Западног Балкана пролазе кроз енергетску трансформацију, а да ће будућност региона у умрежавању и јединственом енергетском тржишту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести