Немачки привредници позитивно о пословном амбијенту Србије

БЕОГРАД: Немачке компаније које послују у Србији позитивно су оцениле привредну климу у нашој земљи и показале оптимизам за године које долазе, али су истовремено и истакле потребу за интезивнијом борбом против корупције, на јачање правне сигурности и транспарентности у јавним набавкама.
Ditman i Zeliger
Фото: FoNet

Како су показали резултати анкете о условима пословања, коју 12 година спроводи Немачко-српска привредна комора више од 60 одсто немачких компанија које послују у Србији сматра да је економска ситуација у нашој земљи задовољавајућа или добра, док је 84 одсто истакло да би данас поново одабрало Србију као место за инвестиције.

Наиме, 14 одсто испитаника сматра да је економска ситуација добра, 47 одсто да је задовољавајућа, а 39 одсто да је лоша.

Ипак, на питање каква је српска привреда ове године, у односу на претходну, трећина испитаника је рекла да је боља, док је свега девет одсто оценило као лошијом.

Према речима амбасадора Немачке у Србији Аксела Дитмана, да би компаније из те државе задржале своје пословање у нашој земљи, али и препоручиле Србију као инвестициону дестинацију, оне инсистирају на поузданости и могућности планирања.

"Очекивања компанија усмерена су на владавину права, борбу против корупције и ефикаснију јавну управу. Немачка ће и даље подржавати Србију као фер и поуздан партнер, и помоћи ће јој да спроведе реформе које су потребне да би била примљена у Европску унију", рекао је Дитман.

Он је додао да заинтересованост Немачке за сарадњу у области привреде показују и бројне посете званичника те државе, али и бројни пројекти, попут реформе стручног образовања и увођења дуалног образовања, које у Србији спроводе са партнерима из Аустрије и Швајцарске.

"То има веома битну улогу како би се овде обезбедило боље образовање и повећале шансе за запошљавање. Заједно са Владом Србије покушавамо и да повећамо оквирне услове за оснивање предузећа кроз стартап компаније", рекао је Дитман.

Председник УО Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер указао је као на позитивну чињеницу да 48 одсто компанија сматра да ће у овој години запослити нове раднике, за разлику од 13 одсто које најављују смањивање.

Слична ситуација је, додао је Зелигер, и када је реч о инвестицијама, па тако током 2017. 48 одсто анкетираних предузећа планира увећање инвестиција, а свега 11 одсто њихово смањивање.

Зелигер је податак о инвестицијама истакао као позитиван за српску привреду, јер, како је објаснио, предузећа инвестиције планирају само онда када очекују средњерочни или дугорочни успех.

"Инвестиције су издатак иза којег стоји пословни план који предвиђа поврат тих трошкова и стварање нових прихода. Ако се инвестира, то је из доброг разлога и очигледно су учесници анкете мишљења да ће се инвестиције исплатити и да су оправдане", констатовао је Зелигер.

Анкета је показала и да од 2014. расте оцена економског стања у Србији - три одсто испитаника рекло је 2014. и 2015. да је стање добро, пет одсто 2016. и 14 одсто 2017.

"Прошле године више од пола испитаника сматрало је да је привредна ситуација лоша. Ове године имамо избалансирану слику и број оних који ситуацију оцењују као лошу је пала испод 40 одсто", рекао је Зелигер.

Он је додао да има још много тога да се уради у Србији, и да, на графиконима има много црвене и сиве боје, које су оцене за лоше, односно непромењено стање.

"Не желим да улепшавам слику, али смањење негативног мишљења, односно броја песимиста на 39 одсто ове године је упечатљив податак", рекао је Зелигер.

Приликом оцењивања фактора који утичу на пословање у Србији најлошије су оцењене борба против корупције и криминала, правна сигурност, порески систем и пореска управа, транспарентност при јавним тендерима и ефиканост јавне управе.

Задовољавајуће оцене немачко-српских компанија добили су критеријуми који се односе на тржиште рада у Србији - продуктивност и мотивација запослених, њихове квалификације, академско образовање, трошкови рада...

Међутим, како је показало истраживање, ове године као важан и нови фактор појавио се квалитет и доступност локалних добављача.

У оквиру анкете која је спроведена у 16 држава Средње и Источне Европе учесници су оцењивали и остале државе, па се тако у категорији пожељне привредне локације Србија, као и прошле године, нашла на 11. месту, од укупно 19 земаља.

"У међународном окружењу Србија је у средини, што је боље него у оцени атрактивности за инвестиције, али тачно се види задатак да морамо да се попнемо на листи", рекао је Зелигер.

Он је додао и да сматра проблематичним то што многа страна предузећа, која послују у Србији, раде за извоз.

"Иако видим да долази до померања, мислим да је штета ако се добре ствари, које се овде производе, ставе на располагање само страним купцима. Мислим да треба да радимо више да добар српски квалитет понудимо и људима у Србији и српским предузећима", рекао је Зелигер.

Зелигер је истакао да немачко-српска предузећа подржавају Владу Србије у реформским мерама.

"Сви морамо да вучемо у истом смеру, и влада, и грађани, и привреда. Ми смо спремни да то учинимо", поручио је Зелигер.

 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести