Од 1. јануара забрањен риболов кечиге на пет година

Од 1. јануара ове године забрањен је риболов кечиге на пет година па је неће бити у домаћим тањирима, на чему ће посебно изгубити угоститељи, и то они у објектима високе категорије, где се та, како је називају царска риба, нудила гостима као посебан специјалитет, и у јеловницима била најскупља.
keciga
Фото: Youtube Printscreen

Одлуку да се забрани риболова кечиге донело је Министарство заштите животне средине пошто је прихватило предлог Светске организације за природу у Србији (ЊЊФ) да се то учини да би се обновила популација, јер у тој организацији природе у нашој земљи тврде да је кечига угрожена врста рибе.

До тога су дошли приликом истраживања, када су у објављеној студији навели податке да се кечига испод законски прописане мере од 40 центиметара интензивно лови у периоду ловостаја, када је то забрањено због мреста, као и да се неометано продаје на пијацама и у ресторанима широм Србије.

По речима Весне Максимовић из Светске организације за природу у Србији, риболов је био посебно интезиван у време ниског водостаја Дунава прошле и претпрошле године.

Колико се годишње кечиге излови из слатководних река, првенствено Дунава, али и из других низијских река Саве, Тисе, ЊЊФ нема податак јер се већ готово три деценије не води евиденција о томе, не само када је у питању кечига него и друге врсте рибе.

„Нема откупних станица већ је препуштено риболовцима да на основу савести пријаве улов“, наглашава Весна Максимовић.

У сваком случају, подвлачи, кечига је економски значајна врста, килограм кошта десет евра, и деценијама је била изложена прекомерном излову.  


Икра за кавијар

Кечига је цењена врста рибе у исхрани. Од њене икре се прави кавијар. У Грчкој је имала репутацију најплеменитијег јела. У Енглеској, Русији и Француској могло ју је набавити највише племство или владари, а у Кини је била резевисана само за цара.


Весна Максимовић каже да је Светска организација за природу у  Србији тражила да забрана буде на снази пет година, али да постоји могућност да то буде и дуже, десет.

„Министарство за заштиту природе Србије убудуће ће радити мониторинг како се обнавља рибљи фонд кечиге и на основу тога одредити даље смернице“, рекла је она.

По Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН), кечига је сврстана као рањива врста, пре свега услед прекомерног излова, уништавања природних станишта и загађења. Иницијативу ЊЊФ-а о забрани риболова кечиге подржали су Уједињени риболовци Србије и Асоцијација аласа Србије.

„Забрана риболова кечиге представља пример добре сарадње између стручне јавности и организација цивилног друштва и надлежног министарства на заштити и очувању билошке разноврсности и рибљег фонда“, казао је извршни директор Уједињених риболоваца Србије Љубомир Пејчић.

„Позовамо надлежне институције да учине напор и да се та забрана спроведе у дело, али не само када је забрањен риболов кечиге већ да се води рачуна и о другим обавезама из заштите рибљег фонда.“

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести