Пастор: Профит у складу са рационалним трошењем ресурса

НОВИ САД: Међународна конференција "Од линеарног ка циркуларном - биоекономија у перспективи циркуларне економије у Србији - регионални и локални приступи" одржана је данас у Новом Саду, а председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор оценио је да је потребно да се питање профита сведе на рационалност у трошењу ресурса.
с
Фото: Скупштина АП Војводине

Пастор је, отварајући конференцију, рекао да данашњу тему доживљава као размишљања о могућности обуздавања "халапљивости" великих компанија и враћању у нормалност.

"Мислим да данас по том питању не стојимо добро, а тренутна криза у Европи не доприноси решавању проблема", казао је Пастор.

Додао је да је од кључног значаја разговарати на регионалном и локалном нивоуо овим темама, јер се, каже, у Војводини од једне тоне створене биомасе користи само два одсто, а само једна бала сена може да замени 3,5 литре нафте.

"Ми на нивоу државе, покрајине и нивоу локалних самоуправа по питању стратешких циљева стојимо добро. Међутим, кључно је да ли ћемо та опредељења претворити у реалност прво у нашим домаћинствим, у локалним самоуправама", казао је Пастор, саопштено је из Скупштине АП Војводине.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је ова институција препознала значај зелене агенде и циркуларне економије те је стога основан и Савет за циркуларну економију коју чине еминентни стучњаци.

"Препознајући важност ове теме јуче смо по пети пут отворили Регионални пословни форум уз учешће више од 250 компанија, а једна од кључних тема била је зелена агенда и циркуларна економија. Када будемо радили евалуацију Б2Б састанака, о резултатима ћемо обавестити стручну јавност и медије", казао је Вучуревић.

Додао и да према подацима за првих девет месеци ове године у АП Војводини привиредни раст достигао пет одсто, за шта је у великој мери заслужна и циркуларна економија.

Међународна конференција одржана је у организацији Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа Алма Монс и завршни је догађај пројекта "ГОДАНУБИО".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести