Пентагон и Мајкрософт склопили уговор вредан 10 млрд долара

ВАШИНГТОН: Компанија Мајкрософт обезбедила је уговор с Пентагоном вредан 10 милијарди долара о компјутерским клауд услугама, а тиме је та компанија престигла Амазон који је такође био један од кандидата за уговор.
majkrosoft
Фото: Tanjug (AP Photo/Michel Euler, File)

Десетогодишњи уговор за пројект Joint Enterprise Defence Infrastructure (JEDI) којим Пентагон жели да обједини набавку клауд услуга, има за циљ повезивање и дељење информација између више грана војске у један систем који ће моћи у реалном времену да се претражује уз помоћ вештачке интелигенције, преноси Ројтерс.

Како се наводи, JEDI је део шире модернизације информационо-технолошког система Пентагона, а осим Мајкрософта и Амазона, у трци за уговор су биле и компаније Гугл, IBM, Оракл и Rean Cloud.

Ипак, најпре је из трке одустао Гугл јер његови запослени нису желели да компанија учествује у пословима који укључују војску, ратовање и технологију за убијање.

Амазон је важио као главни фаворит, али су се Оракл и IBM жалили на услове и бацили сумњу на цели пројект, због чега је суд почетком априла пројекат ставио на лед док се сви детаљи не разјасне.

Након што је за новог министра обране именовао Марка Еспера, председник Доналд Трамп се обрушио на Амазон и његовог оснивача Џефа Безоса, у чијем је власништву лист Вашингтон пост, тако да је на крају уговор освојио "див из Редмонда".

Иначе Cloud computing је концепт који нуди нови начин приступа личним подацима и апликацијама, који више нису смештени на компјутеру, већ у облаку - што значи да се програму, евиденцијама и документацији може приступити с већег броја уређаја, у било које време и с различитих локација.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести