Пензије да прате цене или просечне плате

Приликом утврђивања Предлога закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, о којима ће се на ванредној седници изјаснити посланици Скупштине Србије, Влада Србије оценила је да ће социјални положај пензионера бити бољи уколико се усклађивање пензија веже с позитивним економским кретањима и финансијским могућностима буџета Србије.
penzioneri
Фото: pixabay.com

Међутим, пензионерске организације сматрају да такав предлог није добар и да постојећи Закон о ПИО управо у делу усклађивања пензија два пута годишње не би требало мењати. Економисти пак сматрају да би сада требало увести правила за трајно усклађивање пензија, по којем би се оне више везивале за раст зарада, а самим тим и економских резултата, а мање за трошкове живота.

Наиме, иако је Владин предлог о изменама и допунама Закона о ПИО већ у Скупштини Србије, савези пензионера Србије и Војводине упутили су председници Скупштине Србије писмо у којем је упозоравају на последице увођења новог начина усклађивања пензија, по којем би држава требало да одређује када ће се примања пензионера повећавати, и колико.

1. априла и 1. октобра су се пензије усклађивале са инфлацијом

По објашњењу преседника Савеза пензионера Војводине Милана Ненадића, Владин предлог да се у Закону о ПИО унесе члан 80б који приписује да се пензије усклађују с финансијским могућностима буџета недопустив је, незакони и супротан Уставу Србије. Он тврди да ће, уколико посланици такав предлог прихвате, бити угрожена постојећа финансијска стабилност пензијског система.

80-б члан предложеног закона споран пензионерима

– Финансијска одрживост система пензијског и инвалидског осигурања најбоље се може одржати уколико пензије наставе да се усклађују с растом инфлације и делом раста БДП-а, односно по постојећем члану 80а Закона о ПИО – објашњава Ненадић. – Такав даљи начин усклађивања пензија ни на који начин не може угрозити нити утицати на постојећи систем пензијског осигурања.

У члану 80 Закона о ПИО, који је 2014. године допуњен с две измене, а и б, наводи се да се пензије усклађују 1. априла и 1. октобра, с кретањем потрошачких цена на територији Србије у претходних шест месеци. У члану 80б, још 2014. године прописано је да се за време примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензије оне могу повећати само у складу са законом којим се уређује буџетски систем и законом којим се уређује буџет.


Запослени пуне касу

Влада Србије пак у образложењу Предлога измена и допуна Закона о ПИО наводи да је даља реформа пензионог система нужна да би он опстао, додајући да је кључни фактор за дугорочну стабилизацију система ПИО првенствено у развоју земље, новим иновацијама и новом запошљавању. Једино то може поправити однос између броја осигураника и броја пензионера, с обзиром на то да се систем финансира на принципу солидарности међу генерацијама, односно да садашњи запослени финансирају пензионере. Наводе и неповољан однос броја осигураника и броја пензионера и стални тренд погрошања, а као чињеницу износе да је на крају прошле године однос између запослених и пензионера био један према 1,5.


Дакле, у протекле четири године примењиван је члан 80-б јер су пензије усклађиване с економским и финансијским могућностима државе. Сада када се предлаже укидање Закона о привременом уређивању начина исплате пензије, аутоматски престаје да важи тај члан и потребно је или га брисати или поново формулисати. Влада Србије је предложеним изменама и након што тражи укидање Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, управо и заузела став да оне, све док траје финансијска консолидација српске економије, треба да се усклађују с реалним финансијским могућностима привреде, као и да одлуку о томе доноси она. Другим речима, више нема аутоматизма по којем се унапред зна да ће пензије бити повећане 1. априла и 1. октобра, већ ће Влада Србије бити та која ће, а на основу економских показатеља, рећи колико се и када пензије могу повећати.

Пензионерима се управо та непредвидивост не допада и због тога и траже да се не усвоји додатак на члан 80 постојећег Закона о ПИО. Председник Савеза пензионера Србије Ђуро Перић тврди да се Владним предлогом заправо ствара додатни притисак и незадовољство међу пензионерима јер сада више неће знати када могу очекивати повишицу.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести