ПКС: У јулу примећен благи пад у индустријској производњи

БЕОГРАД: Благ опоравак привредне активности, који је забележен у мају и јуну, није настављен у јулу, а разлог томе је, првенствено, погоршање епидемиолошке ситуације, али и ремонт у летњим месецима и годишњи одмори, показују прелиминарни подаци Привредне коморе Србије (ПКС).
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Помоћник директора Сектора ПКС за стратешке анализе Бојан Станић каже за Танјуг да је у јулу примећено благо успоравање индустријске производње, а пре свега прерађивачке индустрије.

То је првенствено последица усложњавања епидемиолошке ситуације, јер фирме брине да ли ће доћи до увођења ванредних мера, а повећан број оболелих се одражава и на мањи број радника у погонима, рекао је Станић.

С друге стране, оно што утиче на благи пад индустријске производње у овом периоду, указује Станић, јесу и ремонти и колективни годишњи одмори.

Како каже, према подацима ПКС тренутно око 7.000 радника привремено удаљено са посла, али је тешко проценити колики је, од тог броја, директна последица епидемије, а колико је удаљено због ремонта и годишњих одмора.

Станић напомиње да је примећен и пад промета у трговинском сектору, јер, како каже, тренутна епидемиолшка ситуација утиче и на психу људи, па су и они мање склони потрошњи.

Истиче и да епидемиолошка ситуација забрињава и грађевинске фирме које очекују да ће реализација пројеката бити нешто нижа, него што је планирана у овом месецу.

Међутим, оно што је позитивно, када погледате најновије процене међународних финансијских институција, јесте да планирани пад привредне активности, на нивоу године за Србију, није нижи у односу на пре неколико месеци, наводи Станић.

Фирмама саветује да искористе искуства из првог таласа кризе и примене их у другом таласу како би, каже, привреда била отпорнија, а економска база сачувана за опоравак који се очекује следеће године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести