Почели званични разговори с мисијом ММФ-а

БЕОГРАД: Пленарним састанком у Народној банци Србије су почели званични разговори представника Србије и мисије Међународног монетарног фонда поводом првог разматрања резултата новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике (PCI-Policy Coordination Instrument). 
mmf jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Делегацију Србије предводила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде. 

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Роуф, боравиће у Београду од 24. септембра до 4. октобра 2018. 

Током посете мисије ММФ-а, размотриће се и анализирати актуелна економска, монетарна и фискална кретања у земљи, као и пројекције макроекономских индикатора за ову и наредну годину, наводи се у саопштењу НБС. 

Такође, разговараће се о испуњењу циљева и спровођењу договорених мера економске политике, ради очувања постигнуте унутрашње и спољне равнотеже, јачања институција и наставка реформи у финансијском сектору. 

Посебна пажња током разговора биће посвећена убрзању започетих структурних реформи, које треба да допринесу расту продуктивности, запослености у приватном сектору и постизању високих и одрживих стопа привредног раста. 

Инструмент за координацију политике који је одобрен Републици Србији 18. јула 2018, саветодавног је карактера, не предвиђа коришћење финансијских средстава ММФ-а и нема трошкове за Србију. Одобрен је за период од 30 месеци, а укупно је планирано пет полугодишњих разматрања резултата програма.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести