Почиње "Експо 2020", Србију представља 500 компанија

ДУБАИ: Највећа Светска изложба, на којој су своје изуме и дела својевремено представљали Чарлс Дарвин, Никола Тесла, Винсент Ван Гог, на којој су представљене Ајфелова кула и покретне степенице, почиње данас у Дубаију и носи назив "Експо 2020".
e
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, ilustracija

Међу многим компанија из више од 190 земаља, на овој изложби и Србија ће имати свој посебан изложбени простор на којем ће се од данас до краја марта представити више од 500 српских компанија.

Србија је први пут учествовала на Светској изложби још давне 1885. године у Антверпену, Белгија, када је, тада млада Краљевина Србија освојила 157 награда.

Од тада па све до данас, наша земља на Светским изложбама представља своју традицију, достигнућа, културу и економију.

Тема наступа Србије на Светској изложби у Дубаију је "Србија ствара идеје - Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност", а сам програм наступа је поверен националној платформи "Србија ствара".

"Инспирисани прошлошћу" слави 7.000 година креативности и иновација на територији данашње Србије - почевши од заоставштине неолитске Винчанске културе, преко најзначнијих иноватора и научника попут Николе Тесле, до савремене Србије, талентованих појединаца, компанија и одељења Владе Србије, који раде на креативним и иновативним пројектима.

"Обликујемо будућност" истиче лидерску позицију наше земље у областима као што су Tech/ICT, стартапови и иновације, здравство и ковид-19 менаџмент, дигитална Е-управа, креативне индустрије, агрикултура и Е-агрикултура и дигитално образовање.

Присуство Србије на Светској изложби ће бити остварено низом активности, са фокусом на целовит Б2Б програм, који на бази платформе обезбеђене од стране Павиљона Србије, реализује Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије.

Влада Србије је обезбедила и бесплатне чартер летове, у сарадњи са Ер Србија, на релацији Београд-Дубаи-Београд, током трајања манифестације, а који ће бити на располагању заинтересованим представницима наше пословне заједнице током тачно дефинисаних тематских недеља.

Привредна комора Србије позива привреднике уочи сваке од тематских недеља да пријаве своје учешће.

Србија ће имати девет пословних делегација током трајања светске изложбе.

Већ током октобра, на прве две тематске недеље "Клима и биодиверзитет" и "Свемир", и пратећим сајмовима Гитекс и Gitex Future Stars, наступа близу 200 привредника из Србије из готово 100 компанија, института, организација и институција.

Фирме добијају бесплатан простор у Бизнис хабу ПКС, бесплатан авионски превоз, бесплатне локалне трансфере, повлашћене цене хотелског смештаја, учешће у форумима и конференцијама у оквиру Светске изложбе, Б2Б сусрете и различите видове промоција.

Када је реч о изложбеном простору Србије, централно место у представљању Србије на Светској изложби у Дубаију заузима архитектонски павиљон површине 2.000 квадратних метара, који се простире на три нивоа у срцу тематског дела који носи назив "Мобилност".

Павиљон је осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину Винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом.

Павиљон ће бити у потпуности дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде тако и кроз различите просторе.

Представљање Србије симболички је представљено и инспирисано неолитском Винчанском културом, старом више од 7.000 година.

Наиме, Винчанска култура је допринела развоју комплетног човечанства јер је управо током тог периода забележено прво окупљање људи у градове, прво топљење метала на свету, једна од најранијих производња керамике, изградња првих двоспратних грађевина, развој уметности, трговине, производња одеће и накита и то све 3.500 година пре настанка Пирамида.

На српском павиљону у Дубаију, светској бизнис заједници представиће се и како је стартап екосистем Србије међу 10 најразвијенијих у свету у категоријама: блокчејн, видео гејминг и таленти, како је Србија прва у Европи по директним страним инвестицијама и поносан домаћин Европског центра изврсности за ICT решења у пољопривреди.

Такође ће бити представљено како је Србија уз дигиталне иновације и развијен систем е-управе, спасила хиљаде људских живота и сврстала се међу земаљама са најбољим резултатима у борби против пандемије и имунизацији.

Србија ће представити и своје истакнуте уметнике, креативце и иноваторе, уз помоћ виртуелне реалности приказаће свету шта су човечанству оставили наши највећи умови - Никола Тесла, Милутин Миланковић, Михајло Пупин, откриће највећа блага српске културе, а посебна сензација биће оживљавање у виртуелној реалности човека из Лепенског вира који је живео пре 10.000 година.

У музиком програму доминираће наши талентовани уметници, који су већ препознати на глобалној уметничкој сцени: Стефан Миленковић, Слободан Тркуља и Балканополис, Горан Бреговић, Неле Карајлић у иновативном музичком пројекту који реализује у сарадњи са Миленковићем.

Учествоваће и Ненад Василић, Лена Ковачевић, џез уметница Александра Денда, бендови Eyot и Naked, глумица и певачица Јелена Гавриловић, кореограф и балетски уметник Игор Пастор, костимографкиња Ивана Васић Инглиш, Петар Марић, као осмоструки светски шампион електричне хармонике, плесна група талентоване деце која је светски првак у формацијама и многи други.

Када је реч о овој Светској изложби, од када је давне 1851. године у Кристалној палати у Лондону, одржана прва Светска изложба, од тада су на тој манифестацији представљена нека од највећих технолошких иновација и открића без којих не можемо да замислимо савремени живот.

Телефон, први рачунар, Теслина неизменична струја, први пут су представљени управо на некој од ових изложби.

Неке од најфасцинантнијих грађевина наше цивилизације, изграђене су за потребе Експоа, да би постале трајно историјско наслеђе - Ајфелова кула у Паризу и Атомиум у Бриселу, али и прва макета за Кип слободе.

Због свега тога историјат Светских изложби, сведочи о историји највећих достигнућа човечанства која управо са овог места крећу да мањају свет.

Светска изложба - Експо 2020 Дубаи ће, уместо планиране 2020. и 2021. када је одложена услед пандемије ковид-19, бити одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, задржавајући претходно усвојен назив, под темом "Повезивање умова, стварање будућности".

Ово ће бити прва Светска изложба икада организована у арапском свету, на подручју Блиског Истока, Африке и Јужне Азије на којој је присуство потврдило преко 190 земаља света.

Домаћини очекују да ће Дубаи Експо привући више од 25 милиона посетилаца током шест месеци трајања, што је највише што је једна манифестација икада имала кроз историју.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести