Потписан споразум о намерама између ДФЦ, ЕXИМ, Београда и Приштине

ВАШИНГТОН: Америчка Међународна финансијска развојна корпорација (ДФЦ) и Извозно-увозна банка САД (ЕXИМ) потписали су данас споразуме о намерама (ЛОЛ) са Београдом и Приштином у циљу помоћи у финансирању изградње Ауто-пута мира, који ће повезивати Ниш и Приштину.
autoput gradnja, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Како је саопштено из ДФЦ и банке ЕXИМ, потписани споразуми нису обавезујући и биће праћени стандардним радњама пре него што финансирање пројекта буде званично успостављено.

‘‘Ауто-пут мира допринеће економском развоју и регионалној интеграцији, повезивањем Ниша и Приштине’‘, казао је представник ДФЦ Адам Боилер, додајући да ће тај пројекат ‘‘служити као моћан симбол нових, трансформишућих односа’‘ Београда и Приштине.

Он је додао да је ДФЦ у сарадњи са ЕXИМ посвећена напретку мировног процеса, инвестирањем у пројекте који доносе нова радна места и одрживе економске користи за обе стране.

Председавајући ЕXИМ банке Кимберли А. Рид рекао је да је Ауто-пут мира значајан корак у економској сарадњи Београда и Приштине.

‘‘Похваљујем рад председника Трампа и целе администрације на овом историјском споразуму...Извозно-увозна банка САД је посвећена подршци процеса који доносе напредак економском развоју и запошљавању у региону и подржава амерички извоз и раднике’‘, казао је.

Како је саопштено, ДФЦ и ЕXИМ планирају да касније овог месеца пошаљу делегације у Београд и Приштину како би се остварио напредак у раду на Ауто-путу мира и на другим пројектима.

ДФЦ ће се такође посветити раду на терену у склопу отварања свог првог представништва у региону.

Стално представништво ДФЦ у Београду олакшаће спровођење примарних пројеката, као што је Ауто-пут мира, који ће довести до стварања нових радних места и економског раста у региону, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести