Потражња за српским барменима, конобарима, спремачицама...

НОВИ САД: Борба на тржишту рада, и регионалном и европском, изгледа се тек захуктава.
kotor
Фото: pixabay.com

Туристичка сезона је релативно далеко, али је све више огласа у којима послодавци с Јадранског мора траже раднике и у својим и у суседним државама.

На сајту Националне службе за запошљавање објављени су позиви нашим држављани за запослење у Хрватској и Црној Гори.

Тако послодавац „Сунчани Хвар” д. о. о. из Хрватске потражује 58 радника из Србије. Тражи се десет бармена, а нуди се зарада од 770 евра. Послодавац плаћа смештај, ради се 40 сати недељно уз један слободан дан. Потражује се и 20 конобара с нето платом од 702 евра, а и њима се плаћа смештај и даје један слободан дан у недељи. На конкурс се може пријавити и десет кувара, којима се нуди почетна плата од 743 евра, уз исте услове као и за конобаре и бармене.

Хрватски послодавац тражи и три спа козметичара и 5 спа терапеута и нуди почетну плату од 757 евра уз плаћен смештај и један слободан дан у недељи. Потражује и десет шанкера с почетном нето платом од 700 евра уз услове које даје и осталим кадровима које потражује. Оглас је отворен до 1. марта, а ближе информације могу се наћи на сајту НСЗ-а.

НСЗ је објавио и оглас у којем хотел „Монтенегро страс” у Црној Гори тражи у Србији 105 радника за период од 1. маја до 31. августа. Свим радницима које потражује обезбеђен је смештај о трошку послодавца, као и један слободан дана у недељи. Тражи се 20 хигијеничарки с почетном платом од 300 евра. На конкурс се може јавити 20 конобара, а нето зарада је између 270 и 400 евра. За 20 кувара почетна плата је између 270 и 600 евра, а за исто толико, дакле 20, помоћника кувара – 270 евра. Тражи се и 25 собарица с почетном нето платом од 310 евра. Свим кандидатима обезбеђен је смештај о трошку послодавца. Конкурс је отворен до 7. априла.

Имајући у виду велики одлив радно способног становништа из Хрватске, али и из Србији и осталих држава Балкана у богатије државе Европске уније које далеко боље плаћају раднике, не треба ни сумњати у то да ће таквих и сличних огласа бити све више и више.

У Хрватској привредној комори одржан је састанак о страној радној снази као решењу за успешну туристичку сезону. Озбиљно се размишља и о увозу радника с Далеког истока. Наводно је већ 10.000 Филипинаца спремно да ради у Хрватској.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести