Предстоје реформе гасног сектора и тржишта струје у Србији

БЕОГРАД: Министарка рударстве и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је на данашњем састанку са новим директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским и шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом разговарала о још већој сарадњи на циљевима енергетске безбедности региона и зелене агенде.
1
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Пре свега смо разговарали о будућности и о томе колико заједно са ЕУ и Енергетском заједницом, која сигурно треба да буде много видљивија него што је била, покушамо да учинимо наш регион енергетски сигурнијим, али да не заборавимо шта значи заштита животне средине и да све што будемо радили у енергетици од реформи, легистлативе, нових инвестиција, буде тако да нам обзебеди здрав и зелен развој", изјавила је Михајловић.

Додала је да је било речи и о томе колико је значајно да зелена агенда представља нови модел раста и колико је важно да, доносећи одређене мере, Србија, ЕУ и Енергетска заједница много више учине на пољу енергетске ефикансности и примени обновљивих извора енергије (ОИЕ).

"Зато што они јесу будућност и сигурно могу да Србији обезбеде много више енергетске сигурности него што је то данас случај, али исто тако је било речи и о реформама које морамо спровести много брже, поготово у области гасног сектора", рекла је Михајловић.

Лорковски је похвалио напредак који је Србија у претходном периоду постигла на плану реформи у енергетици и најавио да ће се у наредном перидоу сарадња концентрисати на реформе тржишта електричне енергије и гасног сектора.

"Поптредседница Владе прихватила је да води Комитет Енергетске заједнице који ће водити преговоре следеће године. Њене личне способности и улога Србије у председавању Енергетском заједницом прошле године мени уливају наду да ће се наша сарадња наставити једнако успешно и да ће процес бити једнако успешан", рекао је Лорковиски.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести