Предузећима у Србији доступно 740 милиона евра кредита

БЕОГРАД: Малим и средњим предузећима у Србији биће доступно више од 740 милиона евра повољних кредита у наредном периоду у оквиру програма Европске уније за конкурентност малих и средњих предузећа COSME, а зајмови српским фирмама биће обезбеђени кроз пет финансијких посредника односно банака, најавио је данас државни сектретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Стојановић је на Регионалној конференцији Европске мреже предузетништва (Enterprise Europe Network - EEN) у Београду истакао стратешко опредељења Владе Србије и ресорног министарства да помажу развој предузетништва, мала и средња предузећа.

Управо овај сектор у Србији чини 99 процената укупних предузећа и запослених у нашој земљи.

"Наш главни циљ је унапређење њихове конкурентности, продуктивности и проширење њиховог пословања и запошљавања. У оквиру COSME, пет финансијских посредника учествују у овом програму, а више од 740 милиона евра кредита биће доступно за мала и средња предузећа у Србији", рекао је Стојановић.

Потпредседник Привредне коморе Србије Немања Жугић представио је резултате пројекта Еразмус за младе предузетнике, који ове године обележава јубиларну десету годину постојања.

Говорећи о резултатима EEN програма, Жугић је навео да је у претходних 11 година, 17 хиљада малих и средњих предузећа користило услуге овог програма, а 75 одсто од укупног броја предузећа је учествовало на различитим тренинзима и користило саветодавне услуге које пружају експерти мреже...

У том периоду, 315 малих и средњих предузећа из Србије је потписало пословне уговоре са иностраним партнерима, највише из сектора пољопривреде, прехрамбене индустрије, ИКТ, текстилне, металске и дрвне индустрије.

До сада је из овог програма, 15 институција из Србије повукло средства у укупном износу од 2,2 милиона евра (2.223.963 евра).

Европска мрежа предузетништва је пројекат који се спроводи у оквиру програма COSME а Србија му је приступила 2015.године.

Укупан буџет COSME програма је 2,3 милијарде евра за период од 2014. до 2020. године и усмерен је на подршку и промоцију предузетништва...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести