Привредна комора Војводине на пољопривредном сајму у Бијељини

БИЈЕЉИНА: Привредна комора Војводине (ПКВ), као партнер 18. Међународног пољопривредног сајма "ИНТЕРАГРО2019" у Бијељини, представља и ове године војвођанску привреду са привредницима из АП Војводине од 20. до 22. септембра.
pkv
Фото: Tanjug

Сајам, који је окупио више од 150 излагача, свечано је отворио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, а присутнима се обратио и председник ПКВ Бошко Вучуревић, саопштено је из Привредне коморе Војводине (ПКВ).

Вучуревић је том приликом истакао да је наступ ПКВ једна од заједничких активности предвиђених Споразумом о сарадњи, који су 2017. године потписале ПКВ и Привредна комора Републике Српске.

"Сигуран сам да ће овај Сајам бити успешан и да ћемо, у наредном периоду, наше регионалне и међукоморске односе још више унапредити и интензивирати", поручио је Вучуревић.

Подсетио је да је само у току ове године, заједно са колегама из Привредне коморе РС, али и уз значајно учешће Покрајинске владе и Владе Републике Српске, организовано неколико пословних форума и манифестација са којих су покренуте веома значајне привредне иницијативе.

Учешће на оваквим сајамским манифестацијама, према његовим речима, има за циљ да допринесе јачању привредне сарадње и то кроз умрежавање привредника.

"На тај начин, заједно стварамо амбијент у којем привредници излагачи, као и посетиоци сајма, могу брже успоставити контакте са потенцијалним партнерима из земље и региона", нагласио је Вучуревић.

Председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да је сарадња те Коморе са ПКВ, у последње време на изузетно високом нивоу.

То је, како је навео, последица потписаног Споразума о сарадњи, али и "конкретизације свих активности и договора и доследности спровођења, учествовања на свим важним дешавањима, окупљањима привредника, креирања одређених активности, које су у функцији и интересу привредника".

"Све то даје одређене резултате, а данашњи сајам у Бијељини је резултат добре међукоморске сарадње", рекао је Ђурић.

У периоду јануар-јул 2019. године, извоз Републике Србије у БиХ износио је скоро 765 милиона евра, што је 3,8 одсто више у поређењу са истим периодом претходне године, док је на увозној страни остварено скоро 340 милиона евра, што представља повећање од 9,8 одсто у односу на исти период прошле године.

Укупна размена за првих седам месеци текуће године износи 1,1 милијарди евра, што представља повећање од 5,6 одсто у односу на реализовану размену у првих седам месеци 2018. године, наводи се у саопштењу ПКВ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести