Програм о бољој наплати пореза у 40 локалних самоуправа

БЕОГРАД: У Влади Србије данас је потписан Меморандум о разумевању о програму "Реформа пореза на имовину" који омогућава ажурирање базе података о имовини у циљу боље наплате пореза у 40 локалних самоуправа широм Србије.
porez
Фото: FoNet

Меморандум су потписали министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар финасија Душан Вујовић и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге. Ружић је, након потписивања Меморандума, рекао да је реч о пројекту који ће трајати четири године и који је вредан шест милиона франака.

"На овај начин зелимо да, заједно са Владом Швајцарске, практично подигнемо и ниво свести и ниво евиденција о пореским обвезницима који се налазе у појединим локалним самоуправама како би те локалне власти имале већи опсег наплате пореза на имовину, а самим тим и превазилазили проблеме који, нажалост, још увек егзистирају у многим локалним самоуправама", рекао је Ружић.

Како је навео, реч је о проблемима буџетског дефицита, презадужености и свега онога што прати једно друштво у транзицији.

"Сматрам да ћемо на овај начин урадити много на овом пољу и да ће то бити добар подстрек и за друге општине јер ће по том моделу практично моћи да остваре све оно што је потребно за функционисање локалне самоуправе", истакао је Ружић. 

Он је нагласио да ће у оквиру пројекта пет најбољих општина, у погледу опсега убирања пореза, бити награђене наградним фондом од милион швајцарских франака.

Амасадор Ге је рекао да је програм "Реформа пореза на имовину" намењен повећању капацитета локалних самоуправа и њихових буџетских капацитета.

"Циљ овог програма је да се повећа ефикасност када је реч о прикупљању пореза на имовину и то је нешто сто је важно", подвукао је Ге.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести