Радници Фијата још на плаћеном одсуству, чекају нови модел

КРАГУЈЕВАЦ: Радницима крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили продужено је плаћено одсуство до 3. јула, а радници се надају да ће ускоро почети производња новог модела - ђардинијера.
fiat-500l-kragujevac   Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Председник синдиката "Независност" у крагујевачком Фијату Зоран Станић рекао је Тањугу да би 3. јула требало на посао да се врати нешто мање од 2.000 радника, али и да имају неку најаву да ће радити само недељу дана и да ће онда "опет на одмор".

Радници су од марта на плаћеном одсуству и примају 65 одсто плате.

Станић каже да је пре избијања епидемије корона вируса било најављено да ће ове године у фабрици у Крагујевцу радити само два месеца, док су прошле године имали 95 радних дана, што је било у складу са захтевима тржишта.

"Ми већ осам година производимо исти модел - 500 Л, тако да је нормално да се мање ради када је фабрка на крају циклуса произоводње једног модела", навео је Станић.

Додаје да радници чекају покретање производње новог модела у фабрици и да немају никакве званичне информације, осим што су могли да сазнају из италијанских медија да би тај нови модел могао да буде ђардинијера (продужена верзија фијата 500).

Станић каже да се раније причало и да би у Крагујевцу могла да се производи продужена панда.

Додаје да има неких наговештаја да ће се у Крагујевцу производити модел 500 Л само на електрични погон.

Упитан да прокоментарише то што је Фијат у Србији понудио тржишту моделе 500 и панду на хибридни погон, он је рекао да се ти модели још не склапају у Крагујевцу и да ће то вероватно ускоро почети, пошто нису потебне велике преправке тих аутомобила на класичан погон.

Станић истиче да радници редовно примају плате и да фабрика није у проблемима.

Када је реч о рентабилности фабрике, он очекује да ће се у Крагујевцу ускоро правити нови модел и да ће Фијат још остати у нашој земљи, с обзиром да се у њој издваја за плате мање од два одсто укупних трошкова, док је у неким другим земљама то много више.

"Мислимо да нећемо бити угрожени овом ситуацијом изазваном пандемијом корона вируса", додао је Станић.

Иначе, Италија је донела уредбу којом се италијанској јединици Фијат Крајслера одобравају државне гаранције за кредит у износу од 6,3 милијарде евра (7,1 милијарди долара), пренео је Ројтерс позивајући се на неименовани извор.

Италијански ревизорски суд је донео такву одлуку на крају дуготрајног поступка у којем је оспоравано одобравање кредитних гаранција.

Одобрење суда уследило је након претходне сагласности Министарства економије.

Кредит ће италијанској дивизији ФЦА одобрити банка Интеза Санпаоло, која је прихватила државне гаранције при чему ће се 80 одсто износа кредита обезбедити преко извозно-кредитне агенције САЦЕ.

Захтев Фијата за добијање државне подршке изазвао је контроверзе, јер ФЦА ради на спајању са француским ривалом Пежо Ситроеном а при томе је холдинг италијанско-америчког произвођача аутомобила регистрован у Холандији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести