Раст долара застао, евро се опоравља од ноћашњег нокаута

СИНГАПУР: Снажан успон америчког долара прекинут је данас на азијском трговању, али је америчка валута ипак на путу да заврши трговачку недељу с најбољим учинском у последњих више од месец дана.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Долар се повукао јутрос са максимума забележеног током ноћашњег трговања, на којем је евро претрпео велике губитке спустивши се на најнижи ниво у скоро две недеље. Јединствена валута еврозоне се на јутрошњем отварању тржишта опоравила за 0,29 посто и тргује се за 0,9778 долара, извештава Ројтерс.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи ривала, пао је за 0,37 одсто на 112,55 поена, након што је ноћас достигао скоро двонедељни максимум од 113,15 поена. Без обзира на то, индекс долара је на путу да оствари недељни добитак од близу 2,0 процента - највећи од септембра.

Главни добитник на валутним берзама је данас кинески јуан, који је снажно скочио услед спекулација да ће Кина ублажити своје строге мере против ковида.

Јуан је узлетео на једнонедељни максимум од 7,2441 јуана за долар, а према последњим расположивим подацима тренутно се тргује по курсу од 7,2621.

Кинеска тржишта су добила велики подстицај након извештаја "Блумберг Њуза" да су прелиминарне америчке ревизорске контроле кинеских компанија завршене пре времена.

Извештај њујоршке агенције, која се позвала на поверљиве изворе упознате са процесом инспекције, наговештава да су америчке власти задовољне.

Трговци, с друге стране, сматрају да је највећи подстицај скоку јуана дошао услед спекулација да би Кина могла да ублажи ограничења против ковида, која су спутавала економску активност.

Британска фунта је ојачала за 0,52 процента на 1,1217 долара, недовољно да неутралише пад од 2,0 посто забележен током ноћи који су изазвали забрињавајући изгледи будућег привредног раста Уједињеног Краљевства и промена тона Банке Енглеске (БоЕ) у погледу очекивања даљег повећања кључне камате.

Иако је БоЕ у четвртак подигла референтну стопу највише од 1989. године, упозорила је инвеститоре да ризик од најдуже британске рецесије поселедњих најмање 100 година значи да ће трошкови задуживања вероватно расти мање него што очекују.

Фунта ће недељу окончати с губитком од преко 3,0 посто, највећим од септембарских тржишних превирања изазваних економским планом који је узбунио инвеститоре.

Услед овонедељног новог заоштравања каматне политике Федералних резерви (ФЕД) највише трпи јапански јен, који је жртва све дубљег јаза између каматних стопа као резултат лабаве монетарне политике Банке Јапана.

Јен је напредовао данас за 0,25 посто на 147,89 јена за долар, у ишчекивању потенцијалних даљих интервенција јапанских власти на девизном тржишту.

Министар финансија Шунићи Сузуки је изјавио да су недавне јапанске валутне интервенције биле прикривене операције како би имале максималан ефекат на тржишту, при чему је влада потрошила рекордних 43 милијарде долара на пружаје подршке јену прошлог месеца.

Пажња инвеститора фокусирана је сада на важне податке о новоотвореним радним местима у САД који ће бити објављени касније током дана.

Економисти су у анкети Ројтерса проценили да ће платни спискови у непољопривредном сектору САД показати повећање од 200.000 новозапослених у октобру.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести