Рекордна 2019. година за Ер Србију

БЕОГРАД: Авио-компанија Ер Србија је 2019. године, уз увођење нових рута и успостављање операција са још два аеродрома у Србији, забележила раст и остварила рекордне резултате у броју превезених путника.
Er Srbija
Фото: Танјуг/видео

Током прошле године, српски национални авио-превозник је превезао укупно 2,81 милиона путника на редовним и чартер летовима из Београда, што представља рекордан резултат од када послује као Ер Србија, наводи се у саопштењу компаније.

Број превезених путника порастао је за 9,5 одсто, у односу на 2018. годину.

На редовним летовима превезено је за 9,0 одсто више путника, а на чартер летовима за 23 одсто више у односу на претходну годину.

Након успешне летње сезоне, позитивни резултати наставили су се и у вансезонском периоду, када је превезено за готово 25 одсто више путника него у истом периоду 2018.

Крајем октобра, Ер Србија је прославила још један историјски тренутак и пожелела добродошлицу јубиларном 15-милионитом путнику за шест година пословања.

Током 2019. године, компанија је обавила укупно 33.322 летова, од чега 2.370 чартер летова у оквиру Авиолета, чартер-бренда српске националне авио-компаније.

Капацитет мреже, који се мери производом расположивог броја седишта и укупно пређених километара, порастао је на 4,45 милијарде. Просечна искоришћеност капацитета за превоз путника, што је мерило искоришћености седишта, у Ер Србији износи 72 процентна поена у 2019. години, док је продаја све популарнијих додатних услуга порасла за 28 одсто.

Покретањем нових линија са чак три аеродрома у Србији, потврдили смо позицију регионалног лидера у области комерцијалног авио-саобраћаја и дали свој допринос развоју привреде и туризма у Србији, као и повезаности у региону, изјавио је Данкан Нејсмит, генерални директор Ер Србије.

Истакао је да су током прошле године пажљиво бирали нове дестинације и тако даље унапредили интеграцију међународне мреже Ер Србије и омогућили већи избор и погодности путницима.

Раст капацитета мреже Ер Србије поспешен је током прошле године покретањем десет нових линија са матичног аеродрома "Никола Тесла" у Београду - осам редовних током целе године ка Кијеву, Мадриду, Барселони, Ријеци, Краснодару, Хелсинкију, Каиру и Истанбулу, као и сезонских рута за Ницу и Задар.

Национални авио-превозник је током 2019. године успоставио операције са још два аеродрома у Србији. На основу резултата међународног тендера за линије од јавног значаја, који је расписала Влада Србије, уведено је 12 нових линија са Аеродрома "Константин Велики" у Нишу, као и линија до Беча са Аеродрома "Морава" поред Краљева.

Увођење нових линија проширило је мрежу националне авио-компаније на 61 дестинацију. Из Краљева ће Ер Србија на пролеће успоставити и сезонску линију до Солуна.

Поред тога, Међународна асоцијација за ваздушни саобраћај (ИАТА) је прошле године сертификовала Ер Србију за други ниво НДЦ стандарда (New Distribution Capability), сврставши је међу водеће светске авио-компаније које су свој дистрибуциони систем прилагодиле савременим начинима комуникације.

Ер Србија је тако постала једна од првих авио-компанија југоисточне Европе која је добила НДЦ сертификат нивоа 2, и прва на свету са најновијом 19.2 верзијом сертификата који дефинише потенцијале за дистрибуцију производа.

Током прошле године, Ер Србија је потписала нов код-шер споразум са финском авио-компанијом Финер, повећавши укупни број код-шер партнерстава на 14 авио-компанија и проширивши повезаност на 94 дестинације, у својој виртуелној, код-шер мрежи.

Такође, Ер Србија је 2019. обележила и два значајна јубилеја - шесту годишњицу од када послује под тим именом и 92 године традиције као наследница славних претходника Аеропута и ЈАТ-а, што је сврстава на осмо место на листи најстаријих авио-компанија на свету које и даље послују.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести