Руски тајкун Андреј Мељничко заинтересован за РТБ Бор?

БЕОГРАД: Један од најбогатијих Руса Андреј Мељниченко заинтересован је за стратешко партнерство са Рударско-топионичарским басеном (РТБ) „Бор“, пишу данашње „Вечерње новости“. 
andrej meljnicenko
Фото: Youtube Printscreen

Како наводе, као власник компаније СГЦ, Мељниченко је спреман да инвестира 600 милиона долара у отварање два нова рудника и проширење постојећих лежишта у РТБ. 

Лист тврди да је компанија СГЦ, која се бави експлоатацијом рудника бакра, злата и угља, урадила комплетан пресек стања у РТБ, након чега су Влади Србије доставили писмо о намерама. 

Према информацијама „Новости“, они су спремни чак и да учествују у комплетној приватизацији „Бора“.

Руси су спремни да инвестирају пола милијарди долара у отварање рудника бакра и злата „Церово 2“ и „Церово примарно“, и још 100 милиона америчких новчаница за проширење постојећих рудокопа у Бору и Мајданпеку, наводи београдски лист. 

Мељниченко, рођен у Белорусији, спрској јавности је познат као супруг бивше чланице групе „Моделс“ Александре Николић. 

Према проценама, његово богатство се процењује на 10 милијарди долара, што га чини деветим најбогатијим човеком у Русији. 

Уз СГЦ, Мељниченко је власник и фирме СУЕК, која се бави експлоатацијом угља и производњом струје, „Еурохем“, лидера у хемјској индустрији у Русији, а један је и од оснивача МДМ банке. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести