Сарадња ПКС и ЕТФ: Модернизација пословања у привреди

БЕОГРАД: Привреда комора Србије (ПКС) и Електротехнички факултет (ЕТФ) потписали су Споразум о пословно- техничкој сарадњи, који је подршка привреди за модернизацију пословања.
pks etf saradnja
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је циљ и задатак ПКС као пословне асоцијације да јача свест привреде о потреби дигиталне трансформације, да специјално креираним алатима пружи подршку у послу који јој предстоји - преласку на дигиталне платформе и да је за то оспособи кроз едукацију.

Нема у Србији позваније институције, образовно-научно-истраживачке, од Електротехничког факултета, са којим бисмо тај приоритет хтели да реализујемо и са којим бисмо радили на унапређењу информационог система, и нашег и услуга за наше чланице, пре свега развијању алата за подршку привреди и за едукацију, сматра Чадеж.

ЕТФ је једноставно показао који квалитет има, истакао је Чадеж и додао да ЕТФ, уз мрежу свих људи у земљи и иностранству, чини базу знања која је неприкосновена у овом делу Европе.

Чини ми се да је привреда недовољно користила оно што ЕТФ може да понуди и то морамо променити, рекао је председник ПКС и указао да је за његову комору пре свега битно да се унапреде и прилагоде привреди нови наставни садржају, који су јој заиста потребни, као и да се промовишу и примене научно- истраживачки резултати. 

Конкретне активности дате су у споразуму, каже Чадеж и наводи конципирање и развој пословних решења и услуга од користи за ПКС, као и за њене чланове, а које се могу реализовати применом информационо- комуникационих технологија, пројектовањем, развојем, имплементацијом, одржавањем информационих система, база података, мобилних апликација, веб портала и других специфичних софтверских решења.    

Декан ЕТФ Зоран Јовановић рекао је да цео свет долази до дигиталне трансформације која практично мења привреду и друштво, да је ЕТФ факултет који се ту нашао у жижи и који покушава да помогне с једне стране и привреди и друштву, да се брже развијају, да се прилагоди тим променама које дигитализација доноси, а са друге стране, има огромну одговорност, да обезбеди довољно кадрова из те области, да би уопште могла да се развија привреда.

Заиста се трудимо да урадимо тај свој део друштвене одговорности. Што се тиче сарадње са привредом и ПКС, мислим да је ово један велики корак који може да помогне целој привреди, као и ПКС, која координира посао њеног развоја. Просто, идеја је да знање из академске средине и из те области пренесемо и привреди и ПКС, да помогнемо ПКС да модернизује целу привреду земље, рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести