Синиша Мали: Признање за српске обвезнице

БЕОГРАД: „Српске обвезнице добиле су још једну потврду своје вредности и квалитета на светском тржишту јер су уврштене на листу за потенцијално укључивање у ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју (GBI-EM – Global Diversified index), изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Укључењем државних обвезница Србије у ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју, значајни интернационални професионални инвеститори имаће Србију на свом радару за потенцијално улагање, истакао је министар Мали.

Он је рекао да ће тако домаће обвезнице бити сврстане у групу оних које су лако доступне инвеститорима.

"Сви озбиљни инвеститори прате индексе ЈП Моргана. Индекс укључује државне обвезнице деноминоване у динарима којима се редовно тргује, са фиксним купонским стопама и којима страни инвеститори могу лако приступити", објаснио је критерујуме Синиша Мали.

Он је истакао да су на листи за потенцијално укључење две седмогодишње динарске бенчмарк обвезнице.

Министар финансија је подсетио и да је Србија недавно отворила и Поглавље 4 у преговорима са Европском унијом, које се односи на слободно кретање капитала па је на тај начин наша земља добила признање да има услове за повезивање са европским тржиштима од тренутка приступања Европској унији.

Синиша Мали је подсетио и да се интензивно преговара о укључењу Србије у Јуроклир банку (Euroclear Bank), што ће додатно повећати тражњу за нашим хартијама од вредности, те да очекује да ће се до краја ове године и то реализовати.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести