Скупо жито за коке носиље, француски Матин гаси производњу

ПАРИЗ: Компанија Матин за производњу јаја, која послује у оквиру француске пољопривредно-прехрамбене групе Аврил и чије испоруке чине 16 посто јаја која се продају у француским супермаркетима, гаси своје губиташке активности пошто није успела да нађе купца.
e
Фото: Pixabay.com

То ће потенцијално довести до отпуштања 114 запослених, саопштено је данас из те компаније.

Повећање цена житарица - највећи издарак за исхрану кока носиља – јака конкуренција и проблеми с пребацивањем растућих трошкова на клијенте били су међу главним разлозима сталних губитака компаније током протеклих година, рекао је портпарол Матина, преноси Ројтерс .

Аврил, група коју су основали пољопривредници који се баве производњом уљарица како би развили своје тржиште, продала је у јануару свој већински удео у две компаније за производњу свињског меса месној групи Бигард, али није успела да за Матин нађе купца који би могао да обезбеди одрживо пословање и сачцува радна места, наводи се у саопштењу.

Запосленима у Матину и синдикатима је та одлука саопштена данас. До коначног затварања компаније би могло да дође у септембру. Матин је продавао око 900 милиона јаја годишње од укупно продатих 5,5 милијарди у француским супермаркетима сваке године, рекао је портпарол.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести