Споразум Скупштине и ПКС-а: Економска дипломатија, не кошта превише

НОВИ САД: Скупштина Србије и Привредна комора Србије потписале су споразум о сарадњи приликом припрема закона из области привреде, али и области такозване парламентарне дипломатије.
skupstina srbije
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

То конкретно значи да ће Привредна комора Србије припремати парламентарце пред одлазак у иностранство и сусрете с потенцијалним улагачима.

Услуге стручњака ПКС-а ће бити бесплатне, а 250 посланика, као исто толико потенцијалних привредних амбасадора, знаће приликом сваког сусрета са страним парламентарцима где се у Србији може улагати, које су компаније партнерске, какве производе нудимо на продају... Другим речима, српски парламентарци ће на неки начин постати оно што су до пре неколико година биле економске дипломате, које нису постигле велике резултате, а дружаву су много коштале.

Србија је 2010. године у 25 држава света послала 28 економских дипломата. Тадашње Министарство економије је сматрало да су они ти који могу на прави начин представити економске интересе Србије. Од те године Србија је, све до почетка 2017, инвестирала сваког месеца значајне своте за њихов боравак у иностранству. На њих је, по објављеној рачуници, држава за пет и по година потрошила око девет милиона евра, а резултати су били прилично мршави. Наиме, 28 економских дипломата које су боравиле у иностранству нису никада нису положиле рачуне о томе колико су инвеститора довеле на српско тржиште нити колико су српска предузећа пласирала робе и услуге у земље где су послати.

По подацима које је објавила Мрежа за пословну подршку, месечни трошкови зарада, изнајмњивања станова и кућа за боравак економских дипломата, пресељење и иностранство, рентирање возила, репрезентацију и друго просечно су били више од 210.000 евра.


Највише дипломата било у комшилуку

Тадашње Министарство економије 2010. године, послало је по три економска дипломата у Русију и Немачку, два у Италију, и по једног у Грчку, Кину, Француску, САД, Словенију, Велику Британију, БиХ, Хрватску, Македонију, Белгију, Канаду, Јапан, Украјину, Мађарску, Румунију, Бугарску, Турску, Словачку, Аустрију, Црну Гору, Шведску и Чешку.


Почетком 2017. године министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је нови модел економске дипломатије, који ће бити ефикаснији и доста јефтинији. Тада је објаснио да је потребно пронаћи модел економске дипломатије који ће омогућити привлачење још више страних инвестиција и повећање извоза, што су два основна циља који су пред економским дипломатама.

Сада ће посланици Скупштине Србије, који плату добијају из буyета државе, имати саветнике из Привредне коморе Србије, који ће им припремати податке о могућности инвестирања, продаји производа, компанијама, редоследу радњи које потенцијални инвеститори треба да учине да би ушли на српско тржиште... Другим речима, посланици ће бити упознати с гласом привреде и њега ће преносити потенцијалним инвеситорима.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести