Србија ће бити број један у Европи по стопи раста

БЕОГРАД: Председник Вучић поновио је данас уверење да ће Србија по стопи раста бити број један у Европи.
kolege posao
Фото: pixabay.com

"Бићемо најуспешнији, мерено методологијом Евростата, зато што смо прошли тешке мере 2014. и 2015. године и имамо највиши ниво страних директних инвестиција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља, снажне финансијске струкуре и озбиљних јавних финансија.

Оценио је да многи у Србији не желе у то да поверују, али и истакао да је тако било и раније.

"Када је ММФ говорио да ћемо имато раст БДП од 2,5 одсто, они што ме сада критикују да ћемо да 1,5 одсто, ми смо завршили на 4,4 одсто. Кад су рекли да ћемо после првог лошег квартала 2019. године да ћемо да завршимо на 2,5, завршили смо на 4,2 и били трећи у Европи 2019. године", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због задуживања, Вучић је рекао да је Србија од ММФ могла да добије само 800 милиона евра краткорочно, до три године, да би камата испала негде до 4,45 одсто, што је драматично више од 3,125 одсто колико износи камата на продату еврообвезницу.

"За мене је застрашујуће да то говоре људи који су нас задуживали краткорочно на 7,5 одсто и то у време кад нисмо имали корону нити било шта слично", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће јавни дуг Србије бити под апсолутном контролом, далеко нижи од немачког, двоструко нижи од француског и троструко нижи од италијанског.

837 милиона евра инвестиција у првом кварталу

Вучић је саопштио да је ниво инвестиција у првом кварталу ове године достигао 837 милиона евра.

Према његовим речима то је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

Рекао је да треба имати на уму да смо у марту, као и цео свет, имали епидемију корона вируса.

„Наравно да ће бити проблема до краја године на нивоу инвестиција, са извозом, али мање него што смо очекивали“, подвукао је Вучић.

Рекао је да ће улагањима држава да подстиче привреду, као и такозваним хеликоптер новцем и повећањем плата у здравству да подстакне потрошњу.

То, како истиче, раде све озбиљне земље.

Још једно повећање плата у здравству, неће бити мало

Вучић је изјавио да ће до крају године свакако још једном бити повећане плате здравственим радницима, да је још рано да говори о процентима, као и да то повећање неће бити мало.

Упитан колико повећање плата здравствени радници могу да очекују, Вучић је рекао да не може сада да говори о томе.

"Могу само колико се надам, али не могу тачно јер моја реч обавезује и зато је боље да не кажем. Али, свакако ће бити и то неће бити повећање од један, два или три одсто одсто", навео је председник.

Штета није огромних размера, настојаћемо да помогнемо

Вучић је додао да је штета коју је направио град претходних дана у нашој земљи није великих размера, али да ће држава настојати да помогне.

Упитан колика је шетета и који делови Србије су највише погођени, Вучић је рекао да надлежне комисије раде на процени, и да мисли да је највише погођено подручје између Бруса и Александровца.

"Неколико села је имало озбиљну штету и проблеме. Као и засади воћа и наши виногради око Ариља и Ивањице где је било штете. Раде пописне комисије Министарства пољопрвиреде. Не мислим да је шстета огромних размера, али свакако да постоји, па ћемо гледати да помогнемо", поручио је Вучић.

Председник додаје да је киша, иначе, била добродошла и много помогла нашим основним ратарским културама, и да је много срећан због тога.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести