Србија извози ИТ услуга колико воћа и поврћа

Извоз компјутерских услуга у 2016. години достигао је 739,5 милиона евра, а трговински салдо био је у плусу 407,3 милиона евра, показују подацима које је "Политика" добила од Народне банке Србије.
Informatika, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Извоз услуга телекомуникација, као и комуникацијских и информацијских услуга, у прошлој години повећан је 21 проценат у односу на претходну, а њихов суфицит је 28,3 одсто надмашио 317,4 милиона евра остварених у 2015. години.

Вредност прошлогодишњег извоза софтвера приближила се оствареној вредности извоза поврћа и воћа (755 милиона евра), а премашила је вредност извоза житарица и производа од њих (656 милиона евра) и погонских машина и уређаја (628 милиона евра).

У првих пет група робе са највећим учешћем у прошлогодишњем српском извозу три наведене су заузимале места од трећег до петог.

Иначе, сектор телекомуникацијских, компјутерских и информацијских услуга од 2007. бележи најдинамичнији раст вредности извоза у сектору услуга Србије.

Према резултатима истраживања Мирјане Глигорић и Милојка Арсића, професора београдског Економског факултета, у претходних неколико година Србија бележи снажан раст извоза услуга, а расте и њихов позитиван салдо, што битно допринос смањењу текућег дефицита. 

У периоду 2010. - 2015. просецна годишња стопа раста извоза ових услуга била је 25,5 одсто. Србија је у овом петогодисњем периоду по брзини раста извоза ИТ услуга била на другом месту од свих земаља централне и источне Европе, одмах иза Литваније.

Домаћа стручна јавност је сагласна да Србија за неколико година може да удвостручи вредност извоза ових услуга.

"Даљи раст извоза компјутерских услуга допринео би да страни инвеститори Србију доживљавају као земљу са квалитетним људским капиталом а не земљу јефтине радне снаге", сматра Мирјана Глигорић.

То би довело до прилива пожељних страних улагања, отварања нових радних места, пре свега за висококфалификоване раднике и порасту продуктивности.

Упућени тврде да би до 2020. у Србији могло да се отвори од 50.000 до 100.000 нових радних места у области информационих технологија, а држава је поставила циљ да се до 2020. извоз услуга у ИТ сектору повећа на милијарду евра, пише Политика. 

Зато је недавно Министарство државне управе и локалне самоуправе изабрало првих 100 полазника обуке преквалификације за рад у ИТ сектору. 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести