Србија отворена за британске инвестиције у енергетику

БЕОГРАД: Постоји велики простор за улагања Велике Британије у сектор обновљивих извора енергије и рударство у Србији, закључили су на данашњем састанку министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и министар за извоз у влади Уједињеног Краљевства Грејем Стјуарт.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

”Имали смо добру сарадњу са Великом Британијом у ресору транспорта и инфраструктуре, где смо започели изградњу Моравског коридора уз подршку ''УК експорт фајненса''. Надам се да ћемо имати једнако добру сарадњу и у области енергетике и да ћемо радити заједно на новим пројектима. Србија је направила нови законски оквир у области енергетике и рударства, којим уводимо електронске процедуре и стварамо услове за нове инвестиције, посебно у области обновљивих извора енергије", изјавила је министарка Михајловић.

Додала је да постоји велики потенцијал и за нова улагања у наше рударство.

"Вредност потврђених резерви минералних сировина је већа од 200 милијарди долара, и припремили смо нови закон о рударству који ће омогућити да те ресурсе користимо на одржив начин”, оценила је Михајловићева.

Потпредседница српске Владе је додала да Србија креће у израду нове стратегије развоја енергетике и националног плана за климу и енергетику, и да је отворена да чује и користи искуства земаља које су одмакле у процесу декарбонизације енергетског и транспортног сектора, борби против климатских промена и развоју водоничних технологија.

Министар Стјуарт је рекао да постоји велики потенцијал за унапређење економске сарадње Уједињеног Краљевства и Србије, и да Србија има прилику да буде један од лидера кад је реч о инвестицијама у обновљиве изворе енергије.

”Наше две земље су у прошлости биле веома добри трговински партнери и постоји простор да та сарадња и данас буде много боља. Постоји потенцијал да више сарађујемо и у области инфраструктуре, енергетике, рударства, а имамо велико искуство и у борби против климатских промена, што све може да трансформише наше односе у будућности”, навео је Стјуарт.

Састанку је присуствовала амбасадор Велике Британије у Београду Шан Меклауд.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести