Србија престиже Хрватску по вредности БДП-а

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечарас да ће Србија ове године, већ за пет месеци, први пут претећи Хрватску по БДП-у у апсолутном износу, пошто ће Србија на крају 2021. имати БДП вредан 51 милијарду евра, док ће хрватски БДП бити нешто испод 51 милијарде.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ми ћемо до краја године први пут у својој историји, од 1941. када су формирали НДХ и кроз републике бивше Југославије, као Србија никада нисмо имали БДП који је могао у апсолутним бројевима да се мери са њиховима", навео је Вучић.

Рекао је гостујући на Пинку да ће Србија већ за пет месеци по први пут претећи Хрватску у апсолутном износу БДП-а и подсетио да је српски БДП био када је водио Владу Србије 33 милијарде евра, а у то време је БДП Хрватске био 47 милијарди евра. За само седам или осам година смо за више од 50 одсто увећали апсолутни БДП Србије.

"То је успех Србије и разумем да неко има право да се љути. Ми са њима желимо добре односе и много боље него што су данас. Разумеме ту врсту љутње и потребу да у сваком тренутку унизите Србију, јер она у сваком смислу расте", нагласио је Вучић.

Што се тиче доскочица, како је рекао из Хрватске, да је најбољи доказ за српску хегомонистичку политике чињеница да је свом сину дао име Вукан, Вучић је прокоментарисао: па моја породица је тешко страдала управо од усташке руке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести