Србија земља партнер на Сајму привреде у Мостару

БЕОГРАД:  Готово 60 компанија из Србије представиће од 11. до 14. априла своје производе и услуге на 21. Међународном сајму привреде у Мостару, саопштила је данас Привредна комора Србије. 
Vučić u BiH  Foto mostar.ba
Фото: Foto mostar.ba

Сајам ће отворити председник Србије Александар Вучић, а Србија је земља партнер на овогодишњој манифестацији. Осим привредног потенцијала и извозних могућности, Србија ће промовисати и туристичку понуду, богату културну баштину, гастрономију и друге предности које је чине добром дестинацијом за улагање и пословање, саопштава ПКС. 

У оквиру Националног павиљона на око 900 квадратних метара изложбеног простора, у организацији ПКС и Развојне агенције Србије, на мостарском сајму излажу српске компаније из скоро свих сектора привреде - највише у области прехрамбене индустрије, затим индустрије машина и опреме, грађевинске и текстилне, електро, металске, као и индустрије намештаја. 

Своју понуду представиће и фирме које пружају транспортне, инжењерске и графичке услуге. 

"Србију овога пута представљају углавном велике и средње компаније приватног и јавног сектора, значајни извозници у око стотину земаља региона и света, од којих неке послују на више од шездесет тржишта. Међу излагачима су и мање брзорастуће поуздане фирме које имају оформљену озбиљну и квалитетну понуду која се већ пробија у региону. Већина их је већ позната босанскохерцеговачким партнерима и излагачима из других земаља", рекао је председник ПКС Марко Чадеж. 

Домети овог сајма, који је и значајна платформа за регионално умрежавање привредника, наводи Чадеж, не исцрпљују се само на отварању нових могућности за повећање међусобне трговине Србије и БиХ, јер је за мале економије на Западном Балкану од кључног значаја како да се боље, не само инфраструктурно, већ и пословно повежу за заједнички наступ на трећим тржиштима. 

Наступ на 21. међународном сајму привреде у Мостару одлична је прилика да привредници из Србије учврсте постојећу сарадњу и договоре нове послове и кооперације са партнерима из БиХ и других земаља. Са великим бројем излагача, сајам представља највећу и најзначајнију пословну изложбу у БиХ. 

На изложбеном простору од 30.000 квадратних метара окупиће се представници привреда и компанија из више од 20 земаља. 

Током трајања сајма, ПКС ће организовати појединачне презентације компанија, Б2Б разговоре, а представници коморе учествоваће на Првој пословној конференцији Форума привредних комора јадранско-јонског подручја "Регионални развој - Изазови будућности". 

У оквиру Европске мреже предузетништва, ПКС и РАС у сарадњи са ИНТЕРА Технолошким парком Мостар и Спољнотрговинском комором БиХ организују 10. априла Међународне Б2Б сусрете, који представљају јединствену прилику за проналажење добављача, купаца, партнера и успостављање пословних контаката који ће отворити нове пословне могућности прекограничне сарадње. 

Србија као земља партнер организоваће велики број културно-уметничких, забавних и туристичко-гастрономских догађаја којима ће се представити грађанима Мостара и БиХ. Првог дана сајма, у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" наступиће Дејан Петровић и Биг Бенд. 

У среду, 11. априла у Народном позоришту грађани Мостара моћи ће да гледају представу "Народни посланик" у извођењу Народног позоришта из Ужица, а у четвртак 12. априла у биоскопској дворани ЦинеСтар Мостар, одржаће се пројекција српског филма "Аманет". 

Од 3. до 14. априла организована је поставка уметничких слика Владислава Шћепановића, Вука Видора и Николе Божовића, а од 9. до 14. априла планирани су "Дани Скадарлије" у мостарском ресторану "Престиж".

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести