Српска и Србија заједно да јачају енергетску безбедност 

БАЊАЛУКА: Српска и Србија требало би да заједнички учине кораке ка јачању енергетске безбедности и коришћењу европских пракси у области обновљивих извора енергије, поручено је на конференцији "Енергетска сувереност - Бањалука као регионални центар", на којој се свечано промовише новоизграђено бањалучко предузеће "Еко-топлане". 
Cvijanovic i Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

Поручено је и да је важно да Република Српска и Србија заједно и ефикасно воде енергетску политику јер имају значајне ресурсе и потенцијале у тим областима. 

Ново предузеће на био-масу "Еко-топлане" концепт је јавно-приватног партнерства између града Бањалука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

Конференцији су присуствовали председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, премијерка Србије Ана Брнабић, бројни министри у владама Србије и Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Српске и Србије.

РС огласила тендер за израду пројекта изградње "брзог пута"

Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" огласили су тендер за израду генералног пројекта за изградњу "брзог пута" Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац.

Како пише портал еКапија, вредност уговора је 800.000 конвертибилних марака (КМ), односно око 400.000 евра, а рок за доставу понуда је 3. мај ове године. 

Ова деоница брзог пута, наводе, једна је од две у овој категорији путева који ће се градити кроз Републику Српску.

Други брзи пут тербало би да се гради на потезу Сарајево-Пале-Соколац-Рогатица-Вишеград-Вардиште.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести