Шта Србији доноси споразум са Евроазијском унијом: Бесцарински извоз за 99,5 одсто производа

Србија ће 25. октобра потписати споразум са Евроазијском унијом, што ће омогућити српским компанијама, али и страним које раде у нашој држави, приступ тржишту од око 180 милиона људи.
jabuke, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

Договором о слободној трговини Србија ће моћи да извози 99,5 одсто производа без плаћања царина у Русију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Јерменију.

Конкретно, нови документ који ће Србија тек потписати омогућиће  додатну слободну трговину с Киргистаном и Јерменијом јер већ има потписане споразуме с Русијом, Белорусијом и Казахстаном. Новим споразумом практично се проширује списак роба, а повећавају се и квоте за извоз добара за која сада важе ограничења па ће се на листи бесцаринских производа наћи сир, алкохол и цигарете. Према речима министра трговине Расима Љајића, новина коју доноси Споразум с Евроазијском унијом је да ће се нових пет производа моћи бесцарински извозити из Србије. 


За полугодиште 1,7 милијарди долара

У првој половини године размена Србије са земљама Евроазијске уније била је 1,7 милијарди долара, што је за око 10 одсто у односу на исти период лане. На ово тржиште највише извозимо јабуке, хула-хоп чарапе, гуме за аутомобиле, хартију, картон, лекове, подне покриваче, разне врсте цеви... У исто време, из земаља Евроазијске уније највише увозимо нафту, гас, руде гвожђа и бакра, алуминујум, жице од рафинисаног бакра, делове за авионе и хеликоптере.


Министар указује да је реч о свим врстама воћних ракија, свим врстама овчјег и козјег сира, 400 тона крављег сира, 90.000 литара вињака и 2.000 тона цигарета.

- Овде је у питању економско-трговински однос и наш интерес је да  могућимо нашој привреди и произвођачима да извозе по повољним условима на тржишта – објаснио је Љајић, додајући да је овај споразум добар сигнал и за стране инвеститоре који добрим делом долазе у Србију и због тога што већ сада могу слободно да извозе у Русију , а моће и на тржиште целе Евроазијске уније.

Подаци показују да земље које чине Евроазијску унију имају укупан бруто домаћи производ који премашује 1.900 милијарди долара. Лане је, по подацима Привредне коморе Србије, укупна робна размена Србије за овим државама била 7,5 одсто укупне спољне трговине наше државе. Лане је Србија у пет чланица Евроазијске уније – Русију, Белорусију, Казахстан, Јерменију и Киргистан, извезла робу у вредности од 1,1 милијарду долара, док је увоз био 2,25 милијарди долара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести