Шта све може амерички ДФЦ са 60 милијарди долара

БЕОГРАД: Међународна финансијска корпорација за развој Сједињених Држава, познатија у Србији као ДФЦ, која ће ускоро отворити своју канцеларију на Западном Балкану и то управо у Београду, располаже са фондом за инвестиције од укупно 60 милијарди америчких долара.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Део тог новца слиће се у Србију, кроз реализацију пројеката предвиђених споразумом из Вашингтона.

Реч је америчкој федералној агенцији, чији је циљ суочавање за развојним изазовима и спољно-политичких приоритета САД, а њена улога је дефинисана Законом за боље коришћење инвестиција посвећене развоју, који је Доналд Трамп потписао 5. октобра 2018. године.

Како се наводи на сајту ове америчке агенције, ДФЦ инвестира у енергетским секторима, у сектору здравља, "критичне" инфраструктуре и технологије, али такође пружа финансијску помоћ за мале бизнисе и женско предузетништво у циљу креирања нових радних места на тржиштима у развоју.

Такође, подржава пројекте у различитим привредним областима укључујући производњу електричне енергије, пољопривреду, као и у сектор финансијских услуга.

Али, све пројекте које ДФЦ подржава морају да буду на територији земаља где је ДФЦ овлашћена да послује, а једна од тих земаља од недавно је и Србија.

Подржавају, како се наводи у њиховој "личној карти", пројекте које испуњавају инвестиционе стандард ДФЦ и које бележе одличне резултате у индустрији.

Оно што је можда најбитније јесте та нуде иновативне финансијске услуге за привлачење приватног капитала у земљама у развоју.

Између бројних пројеката које финансира јесу и пружање подршке афричким земљама у борби против вируса ковид, као и земљама на Блиском истоку.

Такође финансирају бројне пројекте из области обновљивих извора енергија, безбедности хране, развој руралних средина, кључних коридора и луке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести