СТО: У 2019. уведено преко 100 нових трговинских баријера

ЖЕНЕВА: Земље широм света увеле су до средине октобра ове године више од 100 нових трговинских ограничења на робу и услуге у вредности око 747 милијарди долара, што је највиши ниво у 12 месеци од 2012. године, објавила је Светска трговинска организација (СТО).
rast grafikon
Фото: Tanjug

Нове мере, укључујући тарифе, квантитативна ограничења, пооштрене царинске процедуре, увозне и извозне таксе, повећане су за 27 одсто у односу на исти период претходне године, подижући неизвесност у међународној трговини и глобалној економији, показује извештај СТО, преноси Ројтерс.

Историјски високи нивои трговинских рестриктивних мера ометају раст, отварање нових радних места и угрожавају куповну моћ широм света, навео је генерални директор СТО Роберто Азеведо у годишњем извештају, прецизирајући да су земље чланице ове организације примениле 102 нова ограничења.

Кина и Сједињене Државе су у трговинском рату већ 17 месеци, а званичници из Пекинга и Вашингтона су саопштили у четвртак да су две највеће економије света у тесној комуникацији ових дана, пре ступања на снагу нових америчких казнених тарифа на увоз кинеске робе 15. децембра.

СТО је 1. октобра смањила прогнозу раста светске трговине за ову годину на 1,2 посто, у односу на априлску пројекцију од 2,6 процената.

Процењује се да увозне рестрикције уведене у протеклих 10 година, које су још увек на снази, кумулативно утичу на глобалну трговину у вредности 1.700 милијарди долара, што је 7,5 одсто светског увоза, објавила је СТО.

Сектори који су најтеже погођени новим увозним рестрикцијама су: минерална и лож уља, машине и механички уређаји, електричне машине и племенити метали.

Чланице СТО су ове године до средине октобра такође увеле 120 нових мера с циљем олакшавања трговине, које се примењују на робу и услуге у вредности 545 милијарди долара, што је други највиши ниво од 2012., саопштила је ова оранизација са седиштем у Женеви.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести