Страни туристи у Србији ће ове године оставити 1,2 млрд евра

БЕОГРАД: Србија ће ове године од туризма добити море девиза, а у Министарству трговине, туризма и телекомуникација очекују да ће само странци у земљу унети чак 1,2 милијарде евра што је 20 одсто више него прошле године, објавио је Блиц.
egzit.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, у првих осам месеци било је више од милион страних гостију у Србији што је раст од 19 одсто у односу на исти период прошле године, а то би могло да значи да ће се до краја ове године повећати девизни приход и да ће бити за 200 милиона евра већи него лани.

Туристима су најпривлачнији Београд, Нови Сад, Копаоник и Златибор где долази све више Турака, Кинеза и Немаца, пишу београдске новине и додаје да је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић уверен да ће се то и догодити.

У првих седам месеци прилив од страних туриста износио је 602 милиона евра, а треба имати у виду да је август традиционално био најударнији месец.

Такође, иде јесен пуна конгреса и пословних путовања и предновогодишња еуфорија која сама доведе 100.000 иностраних туриста, нагласио је Љајић.

Према његовим наводима, раст броја туриста резултат је кампање на светском нивоу.

Три месеца имали смо кампању на Би-Би-Сију и Евроспорту, а шест месеци на њиховом сајту. Занимљиво је да смо то остварили иако имамо буџет за кампању десет пута мањи од Словеније. Поређења ради, девизни прилив нам је већи од Црне Горе иако она има море, јер код нас туристичка сезона траје током целе године, навео је Љајић.

Он је истакао да позитиван ефекат има уклањање административних препрека пријатељским земљама.

Укинули смо Кини визе и за првих осам месеци дошло нам је из те земље 31.000 туриста, а током целе прошле године било их је 31.000. Тек очекујемо долазак великог броја кинеских туриста пошто је отворена директна линија Пекинг-Београд. Такође, имаћемо и више гостију из Индије и Ирана пошто смо и њима укинули визе, истакао је Љајић и додао да ће следеће године фокус кампање бити на Кини и Русији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести