Сваки наш плац, кућица и шумица на „Геосрбији”

Републички геодетски завод завршио је израду новог националног геопортала „Геосрбија”, који ће почети пробни рад на www.geosrbija.rs.
Novi Sad iz vazduha
Фото: Дневник/Б. Лучић

– Реч је о новој платформи која обједињује све просторне податке на државном нивоу, што је од великог значаја за државне органе, привреду и грађане – рекао је шеф Одсека за успостављање и развој Националне инфаструктуре геопросторних података у РГЗ-у Дарко Вучетић.

На „Геосрбији” се могу наћи сви просторни подаци РГЗ-а, Републичког завода за статистику, Хидрометеоролошког завода, подаци о земљишту, објектима, адресама, заштићеним подручјима, националним парковима, надморским висинама и слично.  – Све што можете да замислите, а има просторну компоненту, биће на геопорталу – нагласио је Вучетић.

Објаснио је да грађани, на пример, на порталу могу наћи и погледати своје парцеле и видети какво је тренутно стање њихових непокретности, користећи сателитске и орто-фото снимке. Вучетић је додао да може, на пример, да се види да ли је на неком земљишту посечена шума, какав је статус неког објекта у Катастру и још много тога.

– Портал омогућава и већу транспарентност рада државних органа – рекао је он.

Од данас почиње тестирање свих могућности портала „Геосрбија”, који ће званично почети да ради за неколико недеља.

РГЗ је развио нови портал у сарадњи с норвешким партнером – „Статенс Картверк” (норвешки РГЗ), у оквиру Националне инфраструктуре геопросторних података.

– На једном месту имаћете све званичне податке државних органа, на основу којих они могу доносити одлуке, унапређивати пословне процесе и прикупљати нове податке, а грађани ће моћи да приступе тим подацима на једноставан начин – навео је стручњак РГЗ-а.

Истакао је да је цела апликација таква да се може лако користити, као на пример „Гуглове” апликације, с тим што су на порталу „Геосрбија” званични подаци, иза којих стоји држава Србија.

„Статенс Картверк” је финансирао платформу у виду донације, а РГЗ је радио на њој и усавршавио је, док је хардвер набављен у оквиру пројекта Светске банке.

Д. Урошевић

Да се виде и поплаве и дивље депоније

– Ова платформа може тиунапреди процесе рада других државних институција и помоћи им да прикупе нове податке или ажурирају постојеће, који су важни за државу и наше грађане – навео је Вучетић.

Такође, грађани могу преко мобилних телефона или таблета да пријаве неку појаву у природи, на пример дивљу депонију, поплаву и слично, која је од интереса за грађане.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести