Свакој другој особи у свету смањени приходи због пандемије

ЛОНДОН: Свакој другој особи у свету смањени су приходи због пандемије корона вируса, а људи у сиромашним земљама посебно су погођени губитком посла и скраћењем радног времена, показало је данас објављено истраживање агенције Галуп.
w
Фото: Pixabay.com

У анкетирању је учествовало 300.000 људи из 117 земаља, а резултати су показали да је половина оних који имају посао зарадила мање због пандемије, преноси Ројетрс.

То значи да је пандемија погодила 1,6 милијарди одраслих људи широм света.

"Широм света, ти проценти су се кретали од 76 одсто у Тајланду до 10 одсто у Швајцарској", навео је Галуп.

У Боливији, Мјанмару, Кенији, Уганди, Индонезији, Хондурасу и

Еквадору, више од 70 одсто анкетираних рекло је да су зарадили мање него пре пандемије корона вируса, док је у САД 34 одсто испитаних рекло да су имали мање приходе.

Криза изазвана корона вирусом посебно је погодила жене, које су углавном запослене у слабо плаћеним секторима, попут малопродаје, туризма и прехрамбених услуга.

У 57 земаља, међу којима су Индија, Зимбабве, Филипини, Кенија, Бангладеш и Ел Салвадор, више од 65 одсто испитаника рекло је да су због пандемије престали да раде на неко време.

Најмање људи је престало да ради у развијеним земљама са високим приходима, па је тако свака десета особа у Аустрији, Швајцарској и Немачкој привремено престала да ради.

У САД  је 39 одсто становништва привремено престало да ради због пандемије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести