Свечани почетак концесије БГ аеродрома

БЕОГРАД: Компанија Ванси ерпортс Србија (Vinci Airports) ће свечано обележити почетак концесије и преузимање управљања београдским аеродромом „Никола Тесла“.
aerodrom nikola tesla
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Свечаности на аеродрому присуствоваће председница Владе Србије Ана Брнабић, а очекују се и остали највиши државни званичници.

О плановима за развој аеродрома говориће, на Терминалу 1, генерални директор "Ванси концесије" и председник компаније Венси ерпортс Никола Нотбар.

Представници Владе Србије, аеродрома „Никола Тесла“ и француске корпорације Венси су, након спроведеног тендера, потписали 22. марта уговор о концесији на 25 година за београдски аеродром.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.

Ванси је понудио да уложи у аеродром 1,46 милијарди евра, а у та улагања спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања. 

Аеродром „Никола Тесла“ ће бити централа Вансија у југоисточној Европи, с којег ће развијати свој међународни саобраћај, а нарочито интерконтиненталне летове. 

У Србији, промет на београдском аеродрому „Никола Тесла“, који је компанија Ванси ерпортс преузела крајем децембра 2018. године на 25 година, порастао је у четвртом кварталу за два одсто на 1,2 милиона путника.

Током читаве године, саобраћај на београдском аеродрому порастао је за 5,4 одсто на 5,6 милиона путника.

У Ројтерсовом тексту подсећају да је Ванси ерпортс 27. децембра прошле године потписао уговор о преузимању 50,01 одсто акција у лондонском аеродрому Гетвик.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести