Светска банка: Већа запосленост у Србији, раст БДП-а 2,0%

БЕОГРАД: Економски раст у Србији, као највећој привреди на Западном Балкану, према очекивањима би у 2017. години требало да успори на 2,0 процента услед оштре зиме која је погодила секторе пољопривреде и грађевинарства, саопштила је данас Светска банка.
Ilustracija infrastruktura dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Упркос лошој пољопривредној сезони и успоравању свеукупног раста, запосленост у земљи је повећана за 4,3 процента, према најновијем редовном економском извештају Светске банке за Западни Балкан, представљеном данас у Канцеларији ове међународне финансијске институције у Београду.

Раст БДП Србије ће у 2018. години достићи 3,0 одсто, а у 2019. ће убрзати на 3,5 процената.

Очекује се да ће регионални раст у 2017. години достићи 2,6 процената. До јуна ове године отворено је 230.000 радних места, што представља пораст од 3,8 процената у односу на претходну годину.

Упрској високој незапослености у шест економија региона, стопе запослености су се вратиле на ниво пре 2008. године у Албанији, Косову*, Македонији, Црној Гори и Србији. 

Више од половине нових радних места у региону отворено је у приватном сектору.

Извештај предвиђа повећање регионалног раста на 3,3 процента у 2018. години и 3,6 у 2019. години.

“Охрабрује чињеница да се деценију након глобалне финансијске кризе запосленост коначно враћа на нивое пре кризе у већем делу региона”, казала је директорка Светске банке за Западни Балкан, Линда Ван Гелдер.

Инвестиције су подстакле значајан раст у Албанији, Косову* и Црној Гори, док је потрошња донела стабилан раст у БиХ.

У средњем року би пораст потрошње и инвестиција, и опоравак пољопривредне производње, требало да подстакну раст у Србији и помогну отварању нових радних места.

Привредни раст је у комбинацији са отварањем нових радних места такође допринео смањењу стопе сиромаштва у региону.

Пројектована стопа за 2017. годину од 23,6 процента је за цео процентни поен нижа од прошлогодишње, што указује на то да се ове године 124.00 људи извукло из сиромаштва, наводи се у извештају.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести