Сви радници панчевачке Азотаре узеће отпремнину

У Привредном суду у Панчеву данас би требало да буде донето решење о отварању стечаја над панчевачком Азотаром.
s
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, Привредни суд Панчево је, на предлог Министарства привреде које је заступало Државно правобранилаштво – Одељење у Зрењанину половином јула донео решење о покретању претходног стечајног поступка у том предузећу. 

Влада Србије је претходно дала сагласност ЈП „Србијагас” да иницира приватизацију 85,06 одсто свог капитала у Азотари. Иначе, стечај у Азотари уводи се због презадужености фабрике од преко 200 милиона евра.

Пре месец дана радницима Азотаре држава је понудила отпремнине, с намером да се компанија, након увођења стечаја, консолидује и понуди купцима. Намера је да се понуди имовина и производња, али без радника. Како је за „Дневник” објаснио председник Самосталног синдиката „Азотаре” Градиша Живановић, свих 828 запослених одлучило је да узме отпремнине.

Стечај у Азотари уводи се због презадужености фабрике од преко 200 милиона евра

– Од укупног броја радника 80 одсто одабрало је социјални модел по којем ће узети трећину зарада и то помножити с годинама радног стажа – објаснио је Живановић. – Радници су израчунали да им је то повољнија варијанта него да су узели 200 евра по години стажа од државе и још 100 евра од послодавца – ЈП „Србијагас”. Важно је напоменути да, без обзира на то да ли су се радници определили за државну отпремнину или трећину зараде помножену с годинама стажа, коначни износ отпремнине не може бити већи од 8.000 евра

По његовим речима, 579 радника било је стално запослено пре 2014. године, када је уведена забрана запошљавања у јавном сектору, а преостали 181 радио је на одређено време и накнадно примљен у стални радни однос, и то истог дана када је Закон о забрани запошљавања ступио на снагу.

– Отпремнине добија и тај 181 запослени јер су били потребни Азотари и нису могли бити отпуштени па не би било поштено да буду изузети из социјалног програма. Осим њих, за отпремнине се пријавило и 68 запослених који испуњавају један од услова за пензионисање. Они ће такође добити отпремнине предвиђене Колективним уговором фабрике, али ће износи бити нешто мањи  – рекао је Живановић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести