Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава

БЕОГРАД: Србија је данас добила трећи ветропарк и показала да све више постаје земља зелене енергије, изјавио је данас минитар рударства и енергетике Александар Антић у Алибунару, где је отворен ветропарк "Малибунар" и озваничен почетак изградње другог ветропарка на територији ове општине чија ће снага бити 42 мегавата. 
Otvaranje vetroparka u Alibunaru Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Антић је најавио да ће тај ветропарк бити завршен током 2018. године и додао да ће до краја следеће године Србија и кроз друге пројекте добити нових 250 мегавта из енергије ветра. Тиме ће се, навео је министар, Србија приближити циљу да до 2020. године има 27 одсто укупне потрошње енергије из обновљивих извора. 

"То су јако добре вести за наш укупни енергетски систем, али и за све нас који се залажемо да Србија више користи обновљиву зелену енергију. То је јако важно због будућих генерација које заслужују да живе у земљи која ће сачувати чист ваздух и земљу", рекао је Антић. 

Он је додао да су у овом тренутку у различитим фазама изградње пројекти који ће обезбедити још око 500 мегавата, као и да је реч углавном о пројектима из енергије ветра. Ветропарк Малибунар снаге осам мегабајта изградила је белгијска компанија Елисио која је уложила 14 милиона евра од чега 9,8 милиона евра из кредита Уникредит банке. 

Очекивана производња ветроелектране "Малибунар" биће довољна за снадбевање 7.200 домаћинстава чиме ће емисија угљен-диоксида бити смањена за око 16.000 тона годишње. Почетак пробног рада планирана је за новембар ове године, а рад у пуном капацитету почетком следеће године. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести